17/12/2012

Cerita Kembar #12 : Kerja

Assalamualaikum.

kenapa kena ada gambar gedabak dalam setiap entri? well, ini kan blog bajet. ekeke



Bagi sesiapa yang dah lama baca blog ni, mungkin ramai yang tahu kitorang dah habis belajar sejak setahun lepas. Sehubungan dengan itu, ramai yang inbox tanya tengah buat apa sekarang. Orait, secara tepatnya, sekarang ni aku tengah taip entri ni lah. Bila korang baca ni, makanya aku mungkin tengah tunggu korang komen entri ni. Eh? hikhik


Tamat lawak sengal yang tak menjadi kat atas.

Sebenarnya, sejak habis belajar haritu, ada beberapa kerja yang kitorang apply. Semuanya berkaitan dengan course yang kitorang ambik masa study kat egypt dulu iaitu kerja sebagai guru al quran (tahfiz) dan imam.

Interview #1 : Guru tahfiz
Interview #2 : Imam


Akan tetapi, setelah berbulan-bulan menunggu keputusan dengan janji-janji manis bahawa kami akan dimaklumkan sekiranya dapat/takdapat kerja tu, akhirnya genap setahun penantian. Dan kitorang dengar khabar bahawa kitorang tak dapat. Itu pun melalui cerita orang lain yang takde kaitan langsung dengan pihak yang berkenaan.


Dengan tiba-tiba aku takde mood nak teruskan entri ni. If korang nak tahu kenapa kitorang tak dapat kerja tu, jawapan paling senang ialah kerana politik. Berbeza fahaman politik, kemudian dipilihbulukan oleh orang-orang atasan. Aku mengaku aku sokong bulatan hijau putih. Tapi, something yang korang kena tau, aku sokong bukan kerana ikut-ikut orang, faktor keturunan, mahupun keluarga. 


Aku sokong sebab aku faham apa yang diperjuangkan oleh mereka, dengan secebis ilmu yang Allah pinjamkan kepadaku.


Apa-apa sekalipun, ingat firman Allah yang bermaksud ;

"Apa jua jenis rahmat yang dibukakan oleh Allah kepada manusia, maka tidak ada sesuatupun yang dapat menahannya.." (al faathir : 2)


Sekiranya kerja tu dah ditakdirkan Allah untuk kitorang, maka tiada satu makhluk pun yang dapat menghalangnya. Ye dak?

Atau, 

Kitorang memang tak layak. Wallahu a'lam.


eiduladha 2009

#OffTopic : Alhamdulillah. kerja sendiri lagi best. takde sape nak pilih bulu. wakaka
Thank you for reading this entry !

11 comments:

hamihemo said...

kerja sendiri baru ada nikmat dia...susah senang kita rasa

Izzati Tatie said...

guru tahfiz :) saya paling hormat pekerjaan tu.semoga dipermudahkan segala urusan.inshaAllah :)

Rozuan Ismail said...

x pe.setiap dugaan yang berlaku pasti ada hikmahnya

Cik Puan Bunga said...

Takpe. Rezeki Allah di mana - mana. Mungkin yg akan datang, terbaik untuk awak! Eceh!! ><

Ros Anisza said...

rezeki allah ada di mana-mana. don't worry k.

Wan Ahmad Izudean said...

boleh try business sendiri :)

ms hanashi said...

sabar je la..sy pun dah setahun lebih menganggur dalam bidang sndri..keje skrg pun mmg lari bidang terus dari yang belajar dulu..entah la, skrg ni fikir grab je dlu peluang yang ada..belajar a new thing, ok jugak kot.. :)

Huszaini Haron said...

sabar bro! insyaAllah ada rezeki ditempat lain yang lebih baik

Anonymous said...

nak buat baik.. selalunya lagi besar cabaran Allah beri.. bersabarlah.. terus berusaha.. ;-)

farazura said...

bismillah dh baca...sekarang nk komen.. semoga kembar sukses selalu...

OHHELLO-NOOR said...

Goddluck abam kembar !

Related Posts with Thumbnails