21/08/2011

Tips Berblog : Penceritaan Yang Menarik

Assalamualaikum.


Fuh fuh! Tiup sikit laptop kau. Biar hilang segala habuk yang melekat dekat screen tu. Kalau kau nak tahu, aku ni bukan selalu tulis entry berkaitan dengan tips-tips bagai ni. Rare tahu tak? Jadi bila aku dah bukak mulut nak potpetpotpet pasal tips, baik kau semua salin. Tanak salin pun takpe asalkan kau dapat ingat point-point yang aku nak cite ni. Boleh? Taley ingat? Copy paste jela der.. -.-"


Bajet macam blogger pemes lak kan? Ah, ada aku kisah?! HAHAHA


Ehem.. Nak berblog bukan susah sebenarnya. Tapi ia jadi satu benda yang susah kalau kau malas. Hekeleh!! Semua kerja kalau malas nak buat otomatik jadi susah weii. Eh silap, kerja kalau susah nak buat otomatik semua jadi malas. Aik? Mana satu yang betul ni? 0.o


Enough! Merapu merepek tak kira masa. Tips ni sape nak bagitahu?


FINE. Actually, nak berblog ni kau kena pandai bercerita. Kau kena tahu bagaimana nak sampaikan cerita tu kepada pembaca dengan cara yang mudah, ringkas, dan difahami. Nak contoh? Baca blog ni. Belog Abam Manis


Kau tak paham lagi kan? Aku tahu.. Macam ni, maksud aku bila kau nak berkecimpung dalam bidang berblog ni, kau kena terer dalam bab pengolahan cerita, penyampaian cerita, dan pemahaman cerita untuk menjamin kau seorang blogger yang hakiki. Cerita biasa sekalipun jika kau mahir dalam penggunaan kata, tata bahasa, istilah, dan lawak kena pada tempat, insyaAllah aku yakin kau mampu dapat tarik pembaca walau dimanapun mereka berada. Dengan syarat dia tu paham bahasa melayu lah kan? GAHAHA


Tapi tapi tapi.. Tetapi harus diingat, jangan sampai kau buat satu cerita, panjang lebih kurang 3 hari baca tak habis tapi hasilnya takde sesiapa paham tentang cerita tu. Nampak sia-sia kan?


Orait. Aku rasa tips aku dah tamat. Sebelum berundur, aku mintak maaf kalau tips aku ni tak rupa macam tips. Tips mintak lutut dan siku pun lebih berpotensi dari ni. Ye dak? Kehkehkeh. Babai!


kadang-kadang boleh jugak selit gambar stok mintak penendang tempang seperti gambar ni. confirm bilangan pembaca yang ramai tadi akan terus hilang. harharhar
Thank you for reading this entry !

11 comments:

ain fathihah said...

betul tu. gaya penceritaan penting utk entri tu menarik dibaca. tak perlu terlampau panjang.

CIK PARO! said...

kena pandai buat cerita la ni kan..
baru lah org nak baca..

JIJI YU said...

otai wi tips doh uhh

n.i.k said...

entry kena bayk mcm soklan ;P
ru org nak bace eh eh hihi

Faizal Fredley said...

bila abam mesir bagi tip...siap salin dah tip ko ni..tunggu nak frame kan jer..gantung kat dinding bilik air..hahaha

sri said...

penendang tempang? HAHAHAHAH :PP

Qaseh dalia adelia said...

a.ah nak menghilangkan diri dos ni tgk gambar tuss...haha .. tq tips tu , susoh jugok nop bebrlog ni dih

FizaFizz said...

blogger pames bg tips woooo~ haha

fndrocka said...

Kalau cun/kacak..boleh post gambar utk memceritakan segalanya.hahak

:: Khai Artzfar :: said...

sebenarnye ko dh bleh kne tembak haha..keep it up bro!!

jalimeow said...

salam bro,saya ni baru berblog...saya rasanya nasih kurang ilmu blog ni...harap bro dapat mengikuti saya seperti saya lakukan sebentar tadi...kepada yang lain..harap korang dapat memberi bantuan dan sokongan kepada saya...follow me..:).peace..

Related Posts with Thumbnails