01/06/2011

Satu Soalan Buat Hawa.

Pandang kanan, awek shawl merah jambu ala-ala yuna. baju sendat. vogue.

Pusing kiri, awek shawl kelabu bak hana tajima. tengkuk terdedah. gorgeous.

Tengok depan, awek legging rambut rebonding paras belikat. baju lengan pendek. stylo.

Toleh belakang, awek skinny dengan blouse labuh tutup punggung. tak bertudung. heels 4 inci. WOW.

***


Satu soalan buat hawa, memang itu ke yang korang nak? berfesyen tanpa meletakkan agama di depan? fesyen didahulukan, agama dikemudiankan?


Satu soalan buat hawa, selesa ke dengan penampilan sebegitu? menjadi perhatian kaum lelaki yang sememangnya mata keranjang? segenap tubuh diratah mata manusia?


Satu soalan buat hawa, apa tujuan korang berpakaian sedemikian? mahu tampak gah di kalangan teman-teman? sentiasa di atas? lepas tu apa? riak? takbur? bangga?


Satu soalan buat hawa, adakah dengan berbaju kurung bertudung litup korang akan dianggap kuno? adakah dengan fesyen lilit-lilit shawl akan jadikan seorang yang up-to-date? nahh~


Satu soalan buat hawa, adakah dengan berpakaian sopan akan menjejaskan kecantikan korang? akan menjadikan korang hodoh? nampak kecundang dalam dunia moden?


Satu soalan buat hawa, kalian berfesyen untuk kepuasan sendiri bukan? tapi pernahkah kalian sedar bahawa diri kalian takkan pernah puas?


Baca ni ;


Satu jawapan dari adam, seorang perempuan yang tertutup sempurna auratnya lebih bernilai di mata lelaki untuk dijadikan teman seumur hidup.


Satu jawapan dari adam, kecantikan seorang wanita yang menjaga auratnya dari dipandang lelaki yang bukan halal baginya adalah lebih mahal dari dunia dan segala isinya.


Satu jawapan dari adam, kecantikan si berbaju kurung yang bertudung takkan dapat ditandingi oleh yang lain. cantik, cun, ayu, dan sopan. apa lagi yang kalian nak?


Islam membenarkan fesyen tapi islam jugak melarang tabarruj. Allah tak suka mereka yang berlebih-lebihan. tahu? jadi bersederhanalah!~ 


"Sepantas mana pun kau lari untuk mengejar kepuasan dirimu, kau takkan pernah dapat mencapainya kerana kepuasanmu yang sebenar berada diantara kamu dengan penciptamu, ALLAH SWT.=D"


gambar rembat mane ntah. credit tuk tuan gambar walaupun tak tahu sape. haha


Random.
#suka awek pakai baju kurung. sangat!
#suka jugak awek pakai seluar(tak ketat) dengan blouse labuh(lengan panjang). hehe
#serious aku rimas tengok pompuan over sangat dengan fesyen. puh liss~
Thank you for reading this entry !

49 comments:

liyana said...

nice entry..thanks..

angahIera said...

cantik+cun+ayu+sopan -pompuan dlm gmbr :))

UNA budak BAEQ said...

Y____Y nak jadik wanita solehah .
tapi tapi masih elok berbanding mereka yang konon vogue itu .

sheera said...

as a girl saye pun tak suke tengok over2 berpesyen nih. besa2 ckup la kot

Mas Sakura said...

kate 1 soalan je. =P

Ana Montana said...

lawa la gambar awek tu..
kene nk rasa..
;)

myMOONyet said...

dia comel! aku nak buat dia jadi akak ipar aku yang ke tiga pula ar. wow! xD



hai my klon :PPPP lol!
















*sampai sekarang brother aku suruh pakai baju kurung. damn! cenggini aku pun nak berbaju kurung pula lerrr *ok, mengada lebih* :P

Nabilah Najmuddin said...

entri terbaik..tahniah!
*salam singgah...

aunyasyuhada said...

nice one brader ! :)

Ameena Muktar said...

wow....saya suka. esok pergi kije pakai baju kurung la. warna purple.

*pakai t-shirt bila tak sempat @ rasa mcm nak2 malas iron baju je. hehe

nice entry. sometimes, wanita juga kadang2 terlupa sbb terhanyut dengan dunia fesyen. terima kasih untuk entry ini....

Cik Eka said...

betul2...dulu eka ni jahil jugak..kejap bukak tudung kejap tak..tapi sekarang Alhamdulillah...dah berubah sekarang...baca blog org lain pun buleh dapat petunjuk supaya berubah menjadi lebih baik kan....

miszcahye said...

Salam...

tulah zmn sekarang...
sedih bila dgr someone
pakai shawl gojes bukan main'
sebab nak tampak cantik di mata org
lagi sedih bila ada yg kata
"kalau aku kurus ak beli dah baju ni"
as if bila kurus akn bergaya sakan pakai baju ketat sendat

sekarang org suka berfesyen...mungkin x jelas dgn definisi menutup aurat...bagi diorang tutup aurat us just covering their hair...aihhh ter-membebel plop sini...heee :)

Pak Ismail B Mustapa said...

menarik nama blog bro..

.......+++++++........
Demi Manafaat Sesama Kita,
Ingin Berkongsi 2 Blog Menarik Dengan Anda:
Blog Kempen Anti-Leggings
Blog Kempen Anti-WanitaSEKSA

Cahaya Kehidupan said...

entry yang bagus....^_^

JIJI YU said...

cayo dok kalu aku oyak aku kenal puwe dalam gambar uh..

mia said...

nice sharing bro..

*monolog diri sendiri*

makin tinggi usia, makin kita sedar diri sendiri..

syue said...

nice entry! suka suka :)

p/s; aku suka pki baju kurung. hahahaaha

Anonymous said...

terbaek!~

wunny said...

nice one! :)

hoodsunny said...

Salam, ni mmg menyampuk betul-betul ni.

Apa nama font 'kembatolo' kat banner atas tu?

Dah lama cari tapi x ketemu sbb x tahu nama.

Syukran~

BLADE EDGE said...

Assalamualaikum...


saya just blogwalking kat sini. baru tahu pasal blog ni..

anyway kalau ada masa, silalah berkunjung ke blog saya.

happy blogging :-)


regards,
BLADE EDGE

mushroom said...

entry nih memberikan inspirasi buat saya ^^

NurAmal said...

:)

Ainul Hayat said...

Memang menarik entri ni.

akoo said...

haha tu bkn 1soalan dah tuu.. ;)

btw,aku 100% agree with this post..
smoge Allah mberi hidayah kpd mreka2 yg bpakaian xmnutup aurat

coretcoret said...

salam sejahtera...

sy suke sgt blog ni..beri byk pgajaran buat orgorg...nk copy post ni ley x?

:)

kembatolo™ said...

hoodsunny.
name font sketch block. try ah search.

Naddia said...

marila berdating...sy pakai bju kurung

loveMoon said...

ada aku kesah???
even aku bukan jenis berfesyen n vouge,wow or bagai... cume... xsuka ustaz sangat2... hypo n hyper...

kembatolo bukan ustad kan??
jngan marah ea kpada kaum ustad

loveMoon said...

ada aku kesah???
even aku bukan jenis berfesyen n vouge,wow or bagai... cume... xsuka ustaz sangat2... hypo n hyper...

kembatolo bukan ustad kan??
jngan marah ea kpada kaum ustad

habsahharun said...

nice entri :)

kaka said...

hebat entry nih..terecek2 jugk la kat kaka..pasnie g kuliah compom pakai bj kurg je..thanx bro

NuR 'aQiLaH said...

susah nak carik lelaki macam ni zaman skang.. Y__Y

Bazilah said...

macam saye hihi tak tak gurau.

FizaFizz said...

satu soalan buat awak
nape gedik sangat? *takde kene mengena..bhahaha

~PENCHENTA~ said...

Salam.

Frankly speaking, I thought they are all your type.

And you've changed my impression. Alhamdulillah.

man yusoef said...

yeah itu dia teguran dari din...tp mmg betol pon...aku yg tengok pon rimas...tak salah nak berfesyen kalau segala aurat yang memang kena tutup tu dijaga...

istilah tutup aurat ni dah mcm2 definisi...ada yg sekadar pakai skinny, diorg kata dah tutup aurat..tp padahal still nampak segala batang tubuh....

nuruashia ♥ said...

nice entry :)
btw this is first tyme dtg sini :)

cik wan said...

BETUL!!!

strawberrycincau said...

good job bro! fesyen x salah tpi kena ikut landasan-NYA.. :))

aidabeelicious said...

entry ni tenangkan jiwa. :B

Nana Ileana Idr said...

Satu jawapan untuk setiap persoalan:

' Doakan sahaja pintu hati kami (sebagai kaum wanita) terbuka dan berubah menjadi yg lebih solehah :) '

Telaga Putih said...

mntk tlg kwn2 utk like page ni buley? bg y da thnx sgt2.. kalo blm, help me plzzz http://fnndoubleooomph.com.my/home.php?fnnid=100000023988617

meaw said...

pocikkkkk,terbaik pocik entri gini,kawe suko....sedang muhasabah diri dan selalu menuju jalan yang benar,insyaAllah...


p/s: kak kawe tu dale gamba *padahal tade kak :P

tomato said...

setuju ^^
bila makin besar ni makin matang berfikir bab2 mcam ni . insyaallah . perubahan memang perlu ;)

Farahin Ahmad said...

entry meletup.pup pup pup

islam tak halang berfesyen asalkan tutup aurat yang mengikut syariah.

ye dakk..:)

qudwa said...

gua datang bagi trafik kat lu...hahaha

nice n3...thanx...

neway, cam kenal r pompuan tu...*siyes

.Wardahbiru said...

Bismillahirahmanirahim...
Assalammualaikum..
Soalan yang baik, bagus untuk semua hawa di luar sana...mmg setuju..
Tapi amat menghairankan...seorang lecture lelaki di kolej saya berkata wanita berbaju kurung nie lebih s*ksi dari wanita yang tak berbaju kurung...masa dengar dia cakap tu telinga panas sangat! mata lelaki ke yang ada problem sbnarnya??sebab tu la lelaki disuruh menundukkan pandangan..ermmm macam-macam...

deij said...

fyi sye mmg klau keluar commonly mmg pkai bju kurung or jubah je.. (except 4 riadah la x pkai) tp kadang2 sye rse malu sndiri sbb x rmai yg pkai bju mcm sye..org pndg dgn pndgn pelik. org lain terdedah sane sini x nmpk pelik pulk.. haiii islam tu ghorib(da jd 1 benda yg pelik skrg) bila org buat baik org akn kte dia x up to date n whatsoeverrr :)

Related Posts with Thumbnails