20/08/2011

7 Fakta Imam Terawih Versi Twitter

Assalamualaikum. 


Hai para pendamba malam lailatul qadar semua. Harap kau semua diberi kekuatan untuk mengejar kelebihan malam lebih dari seribu bulan tersebut. Selawat dan salam ke atas nabi ikutan dan junjungan, Allahumma sholli 'ala sayyidina muhammad.


Okay. Hari ni dah masuk hari ke berapa entah aku jadi imam terawih. Kalau tak silap malam ke-18. Eh ke dah malam ke-19? eh tak tak, aku rasa malam ni yang ke-20. Ish lantak ah! Aku sendiri pun tak sure. Yang aku tahu, aku jadi imam start malam ke-3 puasa. Hah kira sendiri! Ingat aku rajin sangat ke nak belek kalendar? hahaha.


Jadi sepanjang aku jadi imam, ada dua tiga perkara yang aku dapat detect. Bukan aku je malah izwan pun turut sama rasa benda tu. Bahkan lebih tepat jika aku cakap semua imam terawih turut menyedari benda ni. Tu pun kalau dorang perasan lah! Untuk makluman sesiapa yang nak tahu, aku ngan izwan tak jadi imam kat masjid sama. Jadi jika kau fikir kitorang tak boleh berenggang tu, kau dah silap ye.. kehkehkeh.


Aku teruskan boleh?


7 Fakta tentang imam terawih ;


1. Speaker dan mic yang power adalah satu keperluan bagi seorang imam. lagi power lagi bagus. stok speaker konsert adalah yang terbaik. tahu?! #imamterawih

2. Makmum yang ramai mempengaruhi semangat si imam. Semakin ramai makmum, semakin bersemangatlah bacaan. ye dak? kehkehkeh #imamterawih

3. Alangkah baik jika quran disediakan di depan imam. untuk mengelak dari masalah lupa ataupun confuse. #imamterawih

4. Sila sediakan air kosong kepada imam. kalau ada mineral water lagi afdhal! apa ingat jadi imam ni tak sakit tekak ke? #imamterawih

5. Pakcik2 makmum pelis jangan buat muka mengantuk masa terawih. tu boleh men'down'kan imam kot. ishh~ #imamterawih

6. Sediakan pengudaraan yang cukup kepada si imam. kesian kot tengok imam berpeluh akibat kepanasan. hahaha #imamterawih

7. Imam terawih juga mengharapkan imbuhan dari pihak masjid. bukan upah tapi sekadar penghargaan untuk penat lelah. tak salah bukan? #imamterawih

8. Awek ramai di masjid juga salah satu faktor semangat buat imam. biasalah imam muda yang bujang kan? harharhar #imamterawih


Oh yeahh dah cukup 7. Dah boleh stop menaip la kan? hahaha. Okbai~ xD


p/s - terawih bukan terawikh. paham? grr~


yang tengah tu imam jugak. kehkehkeh xD
Thank you for reading this entry !

10 comments:

FizaFizz said...

boleh tak ckp yg imam tu demanding?? hahaha

Solihin Zubir said...

imam taraweh la yg plg masyuk skali tiap kali ramadhan..
tambah2 al-hafiz.. haha..

hidayah yusof said...

tp td pegi terawih imam ngn sorg makmum laki je ad..mgkin x imam 2 down sbb mkmum laki sorg jek??

Elyana Ahmad ツ said...

wow jadi imam.teringin nak diimamkan oleh salah sorang dr korang.kehkeh

tieha ismail said...

whoaaaa imam ni advance...gune twitter...bole twit2 aje pasni...

JIJI YU said...

netup ko weh...ejah putrojayo la plok..seminggu 15k

masturah idrus said...

:)

Puteri Iqa Izyan said...

sejuk perut ibu kau ngandung =))

eh. no 8 tu masuk dlm list jugak lah. haha

Wani said...

aiyoooo.
bek tak payah macam tu. haha

Mama Kembar 3 said...

no 8 tu apsal kansel? ngaku je laa tu antara motivation tu hehehe

Related Posts with Thumbnails