10/11/2010

Korang pernah rasa macam ni?

Hai! Assalamulaikum.

Alhamdulillah. Syukur kepada Allah yang Esa.

Ada tak sesape perasan banyak tajuk entri aku berakhir dengan tanda soal? Tengok! Tanda soal lagi. Aku memang suka kasi banyak tanda soal. Entah kenapa dah kira macam feveret la. Macam korang yang minat edward cullen, begitulah juga minat aku terhadap tanda soal. Ecece.. Ayat macam mintak sepakan penalti kaki kidal kan? XD

Okay! Taknak mengarut panjang panjang. Pernah tak korang rasa tak yakin? Aku rasa 'tak yakin+segan' adalah perkataan paling sesuai jika diterjemah ke dalam bahasa surat sebab aku biase guna dalam loghat kelantan je. Loghat kelantan tersebut ialah 'ugoh'. 

Hurm.. Sebelom aku pergi lebih dalam, aku khususkan soalan aku tadi untuk kaum lelaki. Kenapa? ahaha.. Tanak jawab lagi, baca sampai habes dulu..

Jeng jeng jeng.. pernah tak korang rasa 'ugoh' untuk memenangi hati seseorang. Alaa..! tak payah buat muka macam tu, aku tahu korang tak paham. Meh sini aku bagi situasi..



Kosim(nama sebenar yang ditipu) berkenalan dengan seorang awek. Awek cun la. Senah nama dye. Mata bulat, slim, chantek, baek, penyayang, bijak, manja, pandai masak dan pandai menjahit(apsal kena cakap jugak pandai masak ngan pandai menjahit?sebab mak Kosim nak calon yang macam tu). Almost perfect. Nak cakap perfect macam tak logik pulak. =P Pastu dorang pon jadi kawan. Kawan punya kawan punya kawan punya kawan(lagi banyak lagi afdhal) sampai la 5 bulan. Tiba-tiba terdetik di hati Kosim bahawa perasaan dye kat senah ni dah lebih dari kawan walaupun dorang jarang berhubung. Tetapi, sifat fizikal Kosim yang hanya hensem suam suam kuku ternyata telah menyebabkan beliau sukar untuk meluahkan perasaanya. Lebih tepat lagi, Kosim berasa 'ugoh' kerana beliau tidak setanding dan setaraf dengan Senah. Akhirnya, Kosim lebih rela untuk memendam perasaannya demi menjaga hubungan persahabatannya dengan Senah. Sekian.



Dan persoalannya, adakah tindakan kosim itu bijak? Ataupun kurang bijak a.k.a buduh? Dan sekiranya dia meluahkan, adakah beliau sanggup untuk terima kenyataan andaikata Senah tidak mempunyai apa apa perasaan terhadapnya selain dari kawan? Sekiranya itu terjadi, sudah pasti hubungan mereka sebagai kawan akan semakin renggang. Tak gitu?

Analoginya, begitulah kaum lelaki. Mereka tidak akan melakukan sesuatu sebelom mereka betol betol bersedia dan yakin. Melainkan mereka dicabar. Betol tak? Hahahaha. Jadi, usah hairan jika seorang lelaki tidak meluahkan perasaannya walaupun pada hakikatnya, dia telah mencintai seseorang itu sepenuh hati.
=)

Sekian entri bertajuk "korang penah rasa macam ni?"
Bye !~






"some feeling remain unexpressed. what i don't express, believe in it"

Thank you for reading this entry !

40 comments:

Hikari said...

salam~
kisah benarkah itu?

Eyerin Aziz said...

ugoh tu tergugat la weiii..
bukan tak yakin..haha

kembatolo™ said...

hikari.
salam.
entah la.. realiti+fantasi kot.. haha

kembatolo™ said...

eyerin.
oit2! ape pulak tergugat?
tak kena langsung..
hahahaha =P

miSs Hazzi said...

setuju dgn eyerin..

Anonymous said...

oh, macam keadaan encik Izuddin dan ***** ****** ke?

Cheq Tun said...

aku benci lelaki buduh cam kosim ni. buduh xbertempt kot. sekurang2nya mencuba untuk berterus terang dan direject(maybe) daripada langsung xcuba dan tak tahu ape reaksi senah (mungkin senah terima)

better late then never rite (bi aku hncussss)

kembatolo™ said...

miss hazzi.
halamak! siap bawak geng pulak.. aiyo~

okay2.. kita amik langkah selamat, 'ugoh' ade banyak maksud. tengok ayat tu cane.. hehe.

kembatolo™ said...

anonymous.
oh! apakah ***** ******?
tade kaitan dengan encik izuddin yep..~
kahkahkah..

kembatolo™ said...

cheq tun.
eh eh! bertenang2..
jangan emo kat sini..
hahaha =P

Anonymous said...

Dlm hal ceni, hanya Allah jek yg bley tentukan.. if senah btol2 dtakdirkn sbg jodoh kosim, mesti dia akan gerakkan hati kosim utk berbuat sesuatu.. tp kalau x, mesti x jd gak.. Allah Maha Tahu apa yg terbaik utk hambaNya..

P/s: rasanya feeling cenggini bukan laki jek rase.. sometimes, pompuan pun same.. die depends pade individu tu.. care dia berpk n kebolehan mengawal nafsu determine the way they act.. wallahualam..=)

Jie(",)v said...

yarkkkk..
hahhaa..
maju kosim loneehh..
nk ko oram come po senah...

aku sero kam..senah taw dh kosim nop ko dio..
wahah.tetibo..

ermm..
better oyk laaa... drp nyesal keh xoyak..
bnda ati nge perasaan ni better be honest la drp duk bia trtny2..dk mk kokse2..jd mugo lain pyh...

kalu keno rejek gak apo slh nyooo..malu smeta la drp duk mkn ati skmo..duk mk dio nk ko xse..bla2..

dgr la nasihat drp oghe berpengalaman po aku neh...xrugi..insyaAllahhh
hahhaa..

Yaty said...

btul jugak
tp tu mungkin penyebab
tp hakikatnya
Kuasa Tuhan, xdetikkn hati Kosim tuk buat mcmtu :)

kembatolo™ said...

anonymous.
haah kan.. Allah maha tahu apa yang terbaek untuk hambanya..
mungkin masa untuk kosim meluahkan perasannya belom tiba lagi..

tengs~ <--kosim ucap.. hahaha

kembatolo™ said...

jie.
yakk !
banyak bena pengalaman mg..
ore soho biaso jah mendo gini..
ore dop soho supo kosim jah nana..
hahaha..

XD

kembatolo™ said...

yaty.
sokong3..
nampaknya kosim kne sabar.
masa belom tiba lagi..

hikhik =P

Eyerin Aziz said...

jie~

biar2 jie..biar kot yo tokseii oyapp
biar nyo frust skali..hak3..

aku org 1st gelak guling2 kalo ko terlepas..wahahaha..

tipuu jekk..haha
smoga senah x rejek kosim..heee

Anonymous said...

salam..ak rs ko patot gitau jer la senah tu..*opss,ko?!
sbb hal hati ni,nk maen teka2 susah sket..biar la kalo kena reject,at least da lps satu beban..laki kalo xbrani nk gitau mcm coward jer..i think its more painful to keep it to urself rather than to tell her the truth..kalo dia trime,Alhamdulillah,slamat brkawen laa...alang2 anonymous nh,baek je ak mngarut kat sini..hahaha..tp ak penah bc lam satu blog,mybe hadis kot..mcm ni la lbih kurg,ak xingt la plak exact ayatnye,kalo kite rindu(mncinta) n kite pendam,then andaikata kita mati,kita mati dlm keadaan syahid..hebat kan??
istikharah la~

Mama Kembar said...

baik luahkan je perasaan tu dik oiii... kalau dia rejek at least tau mmg takdak chance dah... daripada menyesal & dok 'what if, ntah ntah, kot kot'...forever wondering esp bila tgk dia bersanding ngan org lain kan, kan?

senario: senah cantik manis dihari perkahwinannya dengan en mamat... sementara si kosim hanya dapat melihat dari jauh sambil terpk 'kalau lah dulu aku luahkan, ntah ntah hari ni aku yang kat sebelah senah tu...uhuk uhuk'.... hehehe :p

kembatolo™ said...

eyerin.
apsal pulak aku?
aku tade kena mengena ngan citer nie..
peliss.. hahaa

*berdoa untuk Kosim~
=P

kembatolo™ said...

anonymous.
haah. aku pon penah terbaca. memang hadis. jadi, aku rase Kosim nak jadi macam tu.. hakhakhak.

kne tunggu nanti kosim nak kawen dlu..
baru dye buat istikharah kot..
hahaha..

kembatolo™ said...

mama kembar.
akak..
apsal sy pulak?
ni pasal kosim la..
hahaha..

senah lambat lagi nak kawen.
tunggu nanti senah nak kawen, rase2 kosim gtaw kot..
kahkahkah
*pandai2 jek*
=P

Anonymous said...

Anonymous ckp welkam kat kosim.. hehe..=ppp

p/s: Xpe, hero slalu kalah dulu.. ahahaha.. rilex2.. ada jodoh x ke mana..:)

Anonymous said...

derr..nk tggu nk kawen dlu bru nk wat istikharah??lmbt btol tu..mne la tau kot2 da mmg senah tu jdoh ko..*opss,ko lg?!
bgos la kalo kosim nk jdi cmtu..tu la yg sebaiknye..XD
goodluck ye kosim..

nama.aku.lynn said...

"baik luahkan je perasaan tu dik oiii... kalau dia rejek at least tau mmg takdak chance dah... daripada menyesal & dok 'what if, ntah ntah, kot kot'...forever wondering esp bila tgk dia bersanding ngan org lain kan, kan?"

stujuuuu 100% dgn mama kembar!

it is worth for u try than never!*upsss 'u' pulaakk..kosimm2..silap..haha

p/s:::insticnt ni kuat la rse kosim tu is xxxxxxx n senah tu xxxxx xxxxxx.....same mcm 'anonymous' kt atasss ckp..*peaceeee2...=)

ABCDE said...

rs nya better kosim bgtau senah sbb mayb senah pun ade perasaan yg sama. cuma as a gal dia mungkin x berani nk luahkan ape yg dia rs. sometimes lelaki yg kena make a move dlu..

pstt.. : saya tahu siapa senah yg bermata bulat tu. hakhak.. izzudin, awak x pandai nk cover lah. hihihi *peace*

::Nurul:: said...

hoh..cam terkesan lak kat hati an..
haha

Nur said...

ugoh???word of the day..

bagitahu je la...kate laki kan...biasanya laki la make first move even skunk nih da byk girl yang buat mcm tuh....

btw..gud luck ye dalam meluahkan..kalo dia x nak buat cam xde appe terjadi sudeh...

hiro said...

gua baca? gua lepak? ah..bnyk tnda tnye..

musuh ketat~~ said...

haaaa~~~din suda jatuh cinta!!!!!..
eleh..nk dalih2..pdhal dh terang lg brsuluh kosim tu din..

better ko terus terang je ngan cik senah tu...
ssun la ayt elok2 sket..klo die xbole trima lg bwat masa skang....korang still bole jd kwn psni,,
alahai..kesian la plak ngan ko nih...=P

Cik Liyana said...

kisah sape nih? sendiri eh??

berterus terang jelah...bru tahu senah tu nak ke tak...
tak tanya tak tahu..jadi lelaki kena berani..eceh...hahaha

ugoh tu ape?

megan fox said...

ermmmm..xtaw nop oyak gapo..hahahahaha,,,(tekaney prasae weyh)

Anonymous said...

mmg kesiannn
pok deng sokmo centa tak berbalas..hakhakhak

Anonymous said...

ala sOh la kOsim tu bg tau senah... kte suka la lau kOsim tu ngan senah...mane tau senah pn suke kOsim...t kim salam kt kOsim ngan senah ea..lau diOrang jdi kawen...jgn lupe jempOt kte tau...hahahhahahahhahaha

Kimmy Ai said...

emm... isk.. kena cube luahkan la.. nanti mana tau kalau senah tu suka jugak kat kasim. tapi sebab kasim ni tak luahkan, si senah plak akan bosan menanti buah yg tak gugur2 dari mulut kasim tu. karang senah lari cari pakwe lain.. haa, kan sakit si kasim tu nanti..

;DD

Anonymous said...

hahaha..all the 'awaks' in ur p/s had been answered...
go3!!!din..eyh2..kosim..=P
i'll pray for ur happiness fren..

hamzah ian said...

gua rasa camni

Cheno said...

lelaki mmg susah meluahkan perasaan! grrrr

Anonymous said...

salam..wah..ko dh jatuh cinta...wakaka... kalo belom masenye ag..just diam je la...kalo betol time tu nak kawen bru ckp la kt die... jngn riso la klo ingt die tu terlepas kt tngn orng len ke...sbb Allah dh aturkn tok kte tu dh elok dh.. klo ad jodoh x kemana kan...dr ckp skng.. tp lmbt ag kawen..bnyk akn berlaku maksiat2 yang disedari atau x disedari...bhy tu..ag2 zina hati..
selagi kte boleh elakkan..bek elakkan..hehe...kan dlm hadtih tu..
klo kite simpan je perasaan kte tu..kte dikire mujahadah kan.. ko mesti nak kn??haaa... ape2 pon..istikharah la...moga tu petunjuk yang bek..hehe..bnyk lak ak bebel..hak2~moga selamat semuanya~
p/s:ape2 yang kte wat...tujukan hidup kite tok dpt keredhaanNya..insyaAllah akn diberkati olehNya...:)

Anonymous said...

hahahaha....ko msti mcm ni kan?kan?? :PPPP

Related Posts with Thumbnails