28/12/2010

kemanisan sesuatu itu apabila...

Assalamualaikum. Alhamdulillah. Allahumma sholli 'ala muhammad. (^^,)



Hurm.. Pernah tak korang pikir apa sebenarnya yang menjadikan sesuatu itu best, menarik, manis(sweet)? Pernah? Sesetengah orang anggap tu semua ikut mood. Betol ke?



Aku pon setuju bahawa bende tu semua bergantung pada mood. Kalo takde mood, semua yang kita buat takkan jadi kan? Kalo jadi pon, tak sempurna. Tak kira r apa sekalipon. Tapi tahukah korang ada satu lagi faktor yang menyebabkan setiap sesuatu jadi menarik. Faktor itu ialah apabila kita buat sesuatu, kita buat dengan kerelaan sendiri. Tak caye? Baca perenggan seterusnya.



Makan menjadi sesuatu yang best sebab kita sendiri yang makan kan? Makan sebab lapar tanpa ade seorang pon yang paksa. Try korang imagine kalo korang makan tu disebabkan paksaan. Gila gila punye paksa. Macam budak budak kena paksa makan tu. Ofkos rasa best tu akan hilang walaupun sedikit. Pegi r wat eksperimen kalo tanak caye. Hakhakhak.



Okay, contoh laen. Maen. Korang mesti suka maen kan? Sape cakap tak tu memamg tipu ah. Dalam kelas pon sempat lagi maen. Dan korang rasa best bila maen. Tahu kenapa? Sebab takde orang paksa n korang buat dengan kerelaan sendiri. Cuba kalo maen tu satu paksaan, sudah pasti ia akan bagi tekanan dan korang takkan lagi rasa best bila maen. Betol? *yang tak suka maen duk diam2* lalalala~



Sehubungan dengan itu, setiap yang korang lakukan akan jadi best, menarik, dan seronok jika korang lakukan dengan kehendak sendiri. Say no tu paksa(tak tahu dalam Bi ape). Ngahaha ! Berbeloglah Buatlah sesuatu dengan kerelaan sendiri, insyaAllah korang akan temui keseronokan di dalamnya. Assalamualaikum.



*sekian ayat stok bahasa malaysia dari izuddin rahim. kahkahkah



kamu? sumber
Thank you for reading this entry !

29 comments:

areteacar said...

waalaikumussalam...

btol2, setuju. mcm bljr gaklah kan. kalau bljr sbb trpksa, mesti bosan tahap gaban . keh3x!!

Anisa Hang Tuah said...

dalam kelas mmg suke main2

Keyrill Eduardo Willeyhem said...

salam ...

yeah! budak nakal...hahahah!

lini hasnan said...

Alhamdulillah, dah baca bismillah.huhu. follow urs!

piNky LuCiA said...

wasalam.

hmm.. berblog dengan ikhlas. hehe.

..hizamirahim.. said...

oh.
mcm tu rupenye.
huhu.
XD

kembatolo™ said...

areteacer.
kalo macam tu, belajar tanpa paksaan pulak..kompem akan jadi lebih malas.. kan kan? haha

kembatolo™ said...

anisa.
suka conteng buku jugak kan? haha

kembatolo™ said...

keyrill.
sape sape? haha

kembatolo™ said...

lini.
bismillah panjang ke pendek?
haha..

mekaseh mekaseh..

kembatolo™ said...

pinky lucia.
ikhlas dan rajin.. baru best update. hahaha

kembatolo™ said...

hizami.
iye la zami oi..
macam tu je..
hish~ cikgu kan?
hakhak

lini hasnan said...

eh, mestilah panjang. gimik je tulis tu.haha. pinjam blog nak wat entri.


psst: sowi tak mitak izin awal3.takot.

Puteri Iqa Izyan said...

eyh..comelnye gambar tuh :P

kembatolo™ said...

lini.
hahaha.. amik je..
tak marah pon..
tulis kat sini pon tuk kongsi..
(^_^)v

kembatolo™ said...

puteri iqa.
comel gambar ke comel tukang buat?
kahkahkah.. =P

Cap Api said...

betul tu.. setuju sgt2..

kembatolo™ said...

cap api.
=)

Anonymous said...

sangat setuju.. buat ape saje tanpa paksaan adelah satu nikmat.. tp dalam situasi tertentu kene gak paksa diri supaya rela.. cth, ayah kene basuh berak anak kalau mak tetibe bz wat keje lain supaya tidak berkematu punggung anak tersebut.. hahahaha.. setuju? ;p

kembatolo™ said...

anonymous.
kenapa mesti basuh berak?
kalo buat contoh masak xley ke? haha

Anonymous said...

ok, abaikan cth tu.. tp masak leh jek beli.. basuh berak anak takleh hanta kedai.. hahahha.. geli ke? kalau geli sah takleh kawen lagi.. :D

Eyerin Aziz said...

semekom..
x jawab dose
jawab gelenya..ha3

nak cakap
semut2 jangan sebut ye.
hihihi..

kembatolo™ said...

anonymous.
sape cakap geli? takde pon. takde. hahaha

kembatolo™ said...

eyerin.
takpelah. rela gelenya lagi. haha.
wa'laikumusalam.

bakpo xleh sebut?
aiyak!~

Fxysche Nas said...

iye..nk becinta pon..takley pksa2 ne
kne hati yg restu,,hek2

ieqa said...

saya manis, tapi saya bukan SEMUT! muahahaa

Farah said...

Setuju sangat dengan entri ini ! :)

Keyrill Eduardo Willeyhem said...

bro Kembatolo lah...huhuhu!

Abdul Karim said...

Pelik

Related Posts with Thumbnails