08/01/2011

hidup di perantauan.

Ye. Memang itu tajuk aku. Hidup di perantauan. Perantauan di sini bukan bermaksud obesea saje wahai makhluk semua, tapi semua skali. Korang yang terpaksa tinggalkan rumah semata-mata tuk belajar pon dah dikira perantauan. Assalamualaikum. Baru bagi salam je. Siap kau~



Khusus kat sini aku nak cerita pasal kehidupan aku lah. Buat mende aku nak citer pasal orang laen lagipun aku tak amik port sangat pasal orang laen ni. Kang aku tercerita pasal 'melepas' -lalu-lupa-nak-flush-ketinggalan-emasmu-duhai-sahabat, tak memasal pulak aku kena serang. Dak sanggup aih~ Haha.



Kehidupan dekat sini 100 peratus berdikari. Seriyes! Kalo korang semua tak sanggup nak berdikari, baek tak payah pasang niat nak belajar jauh-jauh. Buat remuk-redam hati je. Paham?



Memula, anggota tubuh korang kena sentiasa sehat. Yang ade asthma(aku eja omputih sebab baru tahu ejaan dye ceni haha), lelah, dan seumpama tu dinasihatkan berjaga-jaga. Sebab pertama, kalo korang sendiri pon dah tak sehat, sape lagi nak tolong jaga korang? Kalo korang ade kembar macam aku ni laen cerita lah. Lalalala~



Kedua, jangan terlalu manjakan diri korang. Sikit-sikit merengek, sikit-sikit nanges. No no no! Cuba elak dan usaha tuk jadi seorang yang sabar dan tabah. Melainkan korang tu pompuan, jadi aku taley nak kata ape sebab emosi dorang selalu tak stabil. Haha.



Ketiga, mulut kena jaga dan MESTI sentiasa manis. Manis dekat sini bukan bermakna korang kena pegi french kiss sebab nak terai mulut dye tu manis ke tak bahlol! Silap-silap mamat tu baru je lepas makan belacan, herot mulut ko turut gatal sama. Hahaha. Bahasa kena sopan, taknak yang tajam ibarat sembilu menikam kalbu seterusnya buat kawan terase. Mampos kau lepas ni takde orang nak kawan. Mulut busuk la lagii~



Dan yang last, kena rajin temankan kawan kau. Walaupun kau takde ketan dengan urusan dye tapi bawak-bawak la ringankan tulang temankan dye sekiranya diminta. Harus diingat! Janganlah tetibe offer nak temankan kawan ko dating otomatik kawan ko akan cakap aku nak pergi date la buduhs tayah ikut pon takpe. Hambek sebijik buduhs simpan dalam ingatan! Wakaka.



Akhirnya, kawan ko ibarat keluarga pabila ko hidup di tempat orang. Jaga hatinya sepertimana ko jaga hati awek ko. Tanpa kawan, jangan berangan ko boleh hidup!~ Sekian saje dari aku, noktah dan assalamualaikum.



P1210625
bajet tengah duduk obesea. HAHA
Thank you for reading this entry !

26 comments:

Misshy Innz said...

untung lahh ade kembar .
heh . ;p

IMANSHAH said...

kalau ada kembar kalau datingkan boleh tukar2 orang kan, tetiba kita nak jumpa pempuan lain..ahahks

Ain Zulaikha said...

terasa dah ni, hahahha cam sy jenis yang tak layak belajar kat luar negara, sedangkan kelantan tu pun sy dah nagis nak balik T_T sebulan tu ada lah jgk 20 hari nagis.. skrg dah berhenti kelantan, hehehe , belajar kat selangor pulak.. lelaki kan kental tabah dan gagah, senang nak belajar jauh2.. kalau anak mak tak tahu lah..

cmne lak kalau bahasa kita dah sopan, tp orang negeri tu sendiri yg buli kita? T_T sadis woooo

|| amira || said...

macam nak belajar luar negara ,
macam taknak .
macam nak , macam taknak .

memang macam-macam .
hohoho.
sepet,

Anonymous said...

nak tanye nak tanye.. hehehe

jaga hati semua org tu mase duduk kat perantauan jek ke? kalau dok negara sendiri cane? kawan je ke kene jaga hati? kalau musuh? kalau famili? kalau izuddin rahim? hahahaha.. =p

JIJI YU said...

weh2..mu tu ado setengoh tahun jah lagi dok oebrse..ambik kesempatea la..

Anisa Hang Tuah said...

kalau ade kembar bole keliru kan org sampai pengsan

Aifa Syahirah (; said...

hahah cukup la stakat duk tepi laut je, obersea xmmpu den..

Puteri Iqa Izyan said...

aku tak boleh kot duduk jauh.

yang gambang dulu sebulan aku nangis.haha..

yang dungun skang pun asek nak balik, asek homesick je..

haih.

Bazilah said...

nak tanye nak tanye..kalau duk oversea kena beli jetski ke feri tak? :D

man yusoef said...

ok baiklah..aku rasa aku dah bersedia nak pergi obersee..ko ada tiket flight lebih??..haha

Pyka Rahmat said...

yelakan kembar lu ibarat gf lu kah kah kah

..hizamirahim.. said...

pinjam kembar boleh?

=.=

Wan Zulqhairi said...

-_-" sape laa yg trpaksa ambik gmbr korang tuh..

Farah said...

untunglah ada kembar kan . hihi

diana said...

tips hidup di perantauan..

Ummu~Ishak said...

tapi part kena jaga org bersalin mmg tak bleh blah.
hey pakdam, bini kau dah beranak apsal akhowat lain lak kene jaga?
pandai buat pandai la jaga

mahirah said...

cantik gambar tu! suka3!!!

Ery Farieha said...

betul la weh
takde kawan dok perantauan serupa macam duduk sorang2
x best!

ishiko said...

kau memang duduk obersea kan.. huhuhuu

SyahmiFikri said...

hohoh..

ada kembar mmg best kann..

llaa.. obesea sgt kenn..

acul said...

haha teringat dl time study kat jhr. dgn xde sorg pun kenal kat jhr n xde sedara mara kat situ sedar x sedar 2 thn pun da belalu study kat situ.

sedikit penambahan. cube berkawan seramai yg mungkin. cari kawan yg elok2 bkn yg x elok tuk mengelakkan kita bertambah susah di kala susah sbb kalo di tmpt org ni rakan2 la yg boleh membantu. :)

misz sheyla said...

uihhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhh....

visit :)

Cikbelog said...

dah pat taun aku kat Melaka tapi aku masih homesick. ngada2 kan? hahahaha

well, pompuan memang bemasalah dalam emosi.kuang3

hamzah ian said...

gua tak pernah ambik gmbr ngan bendera malaysia tuh.. hahaha

Eyra. said...

eleh nak kate die tuh tabah ah tuh. eceaaaa

Related Posts with Thumbnails