22/03/2012

Cerita SPM

Assalamualaikum.


Mentang-mentanglah keputusan SPM keluar semalam, hari ni terus nak buat cerita? Dasar amik kesempatan. huh~


Nak recall balik cerita 4 tahun lepas agak rumit tahu tak? Tapi takpe, demi pembaca setia yang tak pernah jemu, loya, dan muak buka blog aku walaupun takde entri baru, akan cuba ku gagahi untuk menaip satu entri. Ha.. Cepatlah tacing, cepatlah tacing..! Mohon terharu sikit aku bagi ucapan macam gitu. Hahaha.


***


Hari ni keputusan spm keluar. Awal-awal lagi aku dah kejutkan izwan yang terlentang bebas berirama atas katil. Meskipun demikian, sempat jugak aku sedekahkan penyepak trio ke perut dia. 1.. 2.. 3.. ok cukup, dah jadi trio dah. Walaupun sudah kena sepakan trio terulung dari abangnya yang taff, namun beliau masih menten selamber, khusyuk dan tawadhuk diulit mimpi. Sebab 6pack katanya. hahaha ok perenggan ni aku tipu je. Mana la aku ingat pasal ni. >.<

ni zaman spm. boleh tahan bangla -..-

Sebelum gerak ke sekolah, ofkos kena sms member dulu. Plan nak jumpa sekali. Nanti tak pasal pasal sampai sana terkontang-kanting takde geng. Tambah tambah semua ustaz garang kemain. Tak sanggup hari ceria nak terima result berubah jadi hari meng'qadha' hutang rotan yang belum langsai. Kau ado?


Aku agak dalam pukul 11 dah sedia terpacak kat sana. Sampai-sampai je ramai member dah jadi tunggul. Tunggul tak tunggul, tunggul ni tengah main ping-pong bawah garaj depan asrama. Nasib baik masa tu cuti sekolah. So takde lah budak-budak hingusan yang bakal menjadi mangsa buli jikalau datang menghadirkan diri menyibuk sama. hahaha. Kenapa lambat? Biasalah, stendek taiko sentiasa sampai lambat. Bagi anak buah settle keje dulu ye dak? Taiko kepala lutut mung!! XD

mtaq. markaz tentera al qaeda.


taiko n the geng. (abaikan baju belang yang tengah pegang 'tuut')

Sumpah hari tu tak rasa berdebar langsung. Lagi hepi ada ah sebab dapat jumpa geng. Borak sakan, habis semua cerita keluar. Cerita raya, cerita jaga kambing, cerita masuk kebun, cerita awek(yang ni paling banyak) dan bermacam lagi lah woi penat aku nak tulis semua ni paham-paham sendiri boleh?


Tunggu punya tunggu, azan zohor berkumandang. Lunak dan merdu bunyinya. Gemersik sopan mengetuk gegendang kiri dan kanan. Aku dapat rasa aura budak tahfiz menjelma, terus menyusun langkah, laju menuju masjid. Hamboi pesen dah terjerumus ke bahasa novel ni. Tebus kewajipan, solat 4 rakaat+sunat ba'diyah+solat hajat, kemudian masing-masing berdoa mintak result gempak kebabom sampai meletup sekolah(hoorayy!). Lepastu baru turun ke pejabat. (sekolah aku takde buat majlis pun tuk umum result. simple kan?)

masjid mtaq dulu.

Kemudian, ketika turun ke pejabat, dah ramai yang amik keputusan. Ada yang tersenyum lebar, monyok, buat-buat gembira, tengah gelakkan kawan, dan macam-macam lagi. Aku tak buang masa, terus main peranan sebagai penghibur buat lawak sambil tanya result kawan-kawan. Aku punya? Kejaplah, belum sampai part aku. Sabo boleh? lalalala~


Lepas ucap tahniah lebih kurang, aku pun masuk bilik terima result tu. Belum sempat bagitau nama, ada cikgu tanya yuran asrama dah habis bayar ke belum? Sambil menggaru kepala yang tak gatal, aku jawab tidak.


Cikgu tersebut merangkap bendahari sekolah terus periksa baki bayaran. Ada la dalam rm3000 yang masih belum jelas. Jangan terkejut, itu jumlah setelah dicampur antara aku dengan izwan. Sebulan rm150, mungkin 10 bulan tak bayar yuran asrama. Hahahaha sekarang kau dah nampak ke'taiko'an aku kat sekolah tu? u_u


Tanpa banyak cakap, terus keluarkan henfon pastu call dedi. 

"hello assalamualaikum."

"wa'laikumussalam, dah dapat result ke?"


Hamboi, belum pape terus tanya result? ni yang buat aku suspen sikit.


"belum. ustaz cakap kalau nak amik result kena jelaskan semua yuran."

"Berapa?"

 "ada dalam rm3000. hahahaha"

"ok kejap. nanti abah bawak pergi sekolah."


Perghh!! My dedi tak terkejut langsung bila aku sebut rm3000 tu. Nampak sangat dia ada duit masa tu. Untunglah~


Mesti kau pelik kenapa aku kena call abah kan? Sebenarnya aku g amik result tu berdua dengan izwan je. Kitorang tak manja nak kena mak bapak temankan. Anak jantan beb, semua kena berdikari. Lagipun, nak amik result je. Lainlah kalau akad nikah ye dak? harharhar.


(weh cerita aku ni terlebih panjang la pulak. takpe ke ni? ah peduli apa aku.. nak tahu sila baca, tanak baca sila berambus! wakaka)


Sejam kemudian, abah aku datang sekolah bersama permaisuri hati dia, kekasih sehidup semati sampai syurga insyaAllah(ummi aku lettew). Pass duit tu dekat aku, kemudian dia terus blah. 


Nampak tak betapa sportingnya orang tua aku? Dorang tak tahu ke hari tu aku terima result? Boleh pulak dorang blah tanpa tunggu dan tengok result spm aku? Mairabb, mujur jugak. Tak perlu nak gabra kalau dia ada sekali. fuhh~


Dengan penuh keangkuhan dan kebongkakan yang melampau, aku pergi serahkan duit tu. Kenapa aku? Sebab aku kan abang! MUAHAHAHA (padahal izwan suruh dan aku hanya mengikut arahan -__-")


Selesai bayar, Izwan masuk dulu. 


Aku nebes gila toksah cakap aih. Kalau time tu boleh bawak keluar jantung, aku dah pam kolam ikan sebelah pejabat tu guna jantung aku. Gerenti kering kolam tu. 


Seminit.. 2 minit.. 3 minit.. 4 minit.. 5 minit..~

Izwan keluar. Muka senyum memanjang. Aku dah boleh agak dia dapat berapa. Sekarang giliran aku, mula mengatur langkah masuk ke dalam. 


Selawat ke nabi, surah al ikhlas, surah as syarh.
(aku baca berulang kali dalam hati, mohon Allah beri ketenangan)


Terima slip.

Salam dengan ustaz, cium tangan, terus keluar. 


Masa ni tak tengok lagi result. Hahaha tak berani woi, kau apa tahu? grr..

Blablabla.. (malas dah nak cerita)


Call ummi, bagitau apa yang patut, end call.

Sudah terima slip tu, start bugati veyron(lah konon), terus chow dari situ. Ayuh berpesta kawan-kawan!!


Sekian.
berpesta pakai jubah. kemain sopan nih! haha

***


Mesti tak puas hati dengan cerita aku kan? Baca dari atas, last last tak gtau pun dapat berapa. Whoaahh kejamnya diriku, aku bangga! Lihatlah dunia betapa kejamnya diriku!!! BHAHAHAHA


Ok fine aku gtau. T__T


***


Bila orang kampung/sanak saudara/anak beranak/jiran sebelah tanya ummi kitorang dapat berapa, dengan selamber dia jawab.

"anok ambo buleh 18a"


KAHKAHKAH. Urban jugak ummi aku ni. Terus dia campur jumlah A aku dengan izwan. minat matematik lettew~


*nak tahu result sebenar, inbox fb ye? bye bye!
(tu pun kalau aku nak gtau =P)


#Special : hari terima result tu merupakan hari jadi ummi aku. 12 Mac 2008. Kira hadiah harijadi la kan? Hadiah harijadi paling bernilai aku rasa. =D


ni gambar recycle. malas nak upload yang lain. huahuahua

Thank you for reading this entry !

20 comments:

aneff.marhfiz said...

18A campur dedua ?
standard sorang 8-10 sbjcts . izwan dpt 10A , bro dpt 8A ? :O

*memandai*

man yusoef said...

memang taiko gilo nih sampai 3 ribu yuran tak bayar..haha

Kira hebak ah, kalau total 18 campur kau dgn izwan

Syazwan Che Deraman said...

banyak jugok yuran tuh..

A pun banyak.
hahaha.

Ana Farhana said...

ok laa tuuu.. byk jugk a nye kan..

Raden said...

oke. cpt gtau bape!

Clumsy Boy said...

18 A??? setelah dicampur? means adik kau dpt 15A kau plak dapat 3A ? hahha.. gurau ja bro..

[hazwani_mn] said...

18A untuk dua org kembar?? fuhh, saya dah bersyukur dah. haha

greenveined said...

kitorang dulu (aku ngan adik) cmpur dapat 19 A ~ tp kami bukan kembar~ tahun blajar je sama. ahahahha

yang arif said...

tahniah din..
masih belum terlambat aku nop wish.

TT__TT
sape kabo budop skolah agama/tahfiz bodo??

|| amira || said...

hahaha . memang tacing ni :P
taiko la konon . haha
waa~ kan dah agak , result mesti gempak .
tah-ni-ah !

Rozuan Ismail said...

pergh, straight A. hebat =)

Jie(",)v said...

tak perlu nak inbox bagai, dah tau ponggg.. ahhaha..

DanieL AdiE said...

Peh..hebat2.

Tahniah2

NIZAM said...

pergh. skolah pandai tu. tak heran la skor. respek r kat korang. :))

Cik Bulat said...

yang bangla tu aset penting. kahkahkah !

kenangan amik result SPM..
haha :)

Wan Zulqhairi said...

Bijaknyew dia..

izuddinrahim said...

Que.
bijak tang mane weii? taleh masuk uni pun. tskk T_T

sue perbs.. said...

bnyk nye A..

nutritionist pro said...
This comment has been removed by the author.
Hijrah Mawaddah said...

teror

Related Posts with Thumbnails