05/05/2011

obses dengan kamera.

Assalamualaikum. skip the intro, terus ke isi boleh? aku rase sekarang aku lebih suka takde intro kot. alasannya mudah, semakin hari semakin malas. orait, nak amik buat hipotesis pon boleh ayat tu. sekian.


kebanyakan mereka yang ade blog ni ade kamera kan? tak semua tapi hampir kesemua. ewah2, ayat memang stok keling. takpe, pasrah jelah sebab kulit ai memang malap ibarat lampu minyak tanah yang hampir kekeringan minyaknya? err.. takde kaitan, abaikan..


okay, memiliki kamera tidak salah. cuma ianya menjadi masalah apabila tuan kamera yang lebih banyak pegang kamera. kenapa? ehem.. apabila hal demikian berlaku, ofkos beliau akan snap gambar dan secara tak langsung beliau akan lebih banyak amik gambar orang lain daripada diri beliau sendiri. masalahnya, gambar tuan kamera lagi sikit dari orang lain. ko tak rase rugi ke? HAHA! kalo aku memang terus aku pass dekat sesape yang berdekatan seraya berkata "woii, aku pon reti posing jugak apekata ko cuba pegang mende ni, pastu ko tekan sini. saje nak check bende ni berfungsi ke tak. hahaha". okay done!


lagi satu cara untuk menjadikan tuan gambar memiliki banyak gambarnya sendiri, tak lain tak bukan ko kena guna deria penglihatan dengan sebaik mungkin. perhatikan kawasan sekeliling, cuba peka terhadap benda2 yang ade kat dinding yang boleh memantulkan cahaya. ye, aku tau aku cuba membelitkan ayat, bahasa mudahnya ko cari cermin la nyah. kenal cermin kan? tak? ok, lempang kenal? grr~


lagi satu, apabila ko berdepan face-to-face di hadapan cermin bersama kamera gedabak ko tu, ko akan hadapi satu masalah lagi. oleh itu, ko dinasihatkan agar banyakkan bersabar. jangan hanya kerana masalah tu, ko terus putus asa. kecut tau? =P


me, mirror & camera
ni la masalahnya, amik sekali mmg TAKKAN jadi. sengetlah, sipilah, separuhlah. jadi tolong jangan mudah melenting. harap bersabar, ingatlah! usaha tangga kejayaan. kahkahkah!


sekiranya korang berani berposing di depan cermin seperti contoh di atas, korang pulak akan berdepan dengan risiko yang mana memerlukan korang untuk MEMEKAKKAN TELINGA kerana sudah pasti suara2 sumbang akan mula membisikkan kata2 DENGKI kepada anda. kalo telinga anda mempunyai butang mute, itu lebih efektif untuk mengelakkan hati anda terluka. kehkehleh. jadi, ingat pesan aku, pekakkan telinga, tabahkan hati, insyaAllah korang akan selamat. ok bai! harharhar.

*serious entri ni takde motif. bhahaha~
Thank you for reading this entry !

28 comments:

man yusoef said...

gmbr cari market...nyampah...HAHAHAHHAHA

ada 6 Dslr tu...bagi la aku satu *komen paling sengal aku bagi kat ko..haha*

Puteri Iqa Izyan said...

pehhh... hemsem. nak sigmmm... haha ^_^

Misshy Innz said...

abe ensem bolehh lahh ambik gambar sendiri .
ce aku ni ha .
segan kot .
haha xD

kembatolo™ said...

man.
err.. gambar cari market tu cane man? aku tatau la.. innocent sangat aku niee.. hahahaha !


eh, aku nakbagi sume dekat ko. apesal mintak satu jek? T_T

kembatolo™ said...

iqa.
perli? skali lagi kena pekakkan telinga. haha -.-"

kembatolo™ said...

innz.
betol ke gambar aku tuh? bukan izwan ke? hahahahha.

ko reti segan? OMG?!! haha

Ainul Hayat said...

Hahaha...lawak je entri nih.

Farhana Jafri said...

ahaaa~~ suara org2 dengki tu xpe lg.. tpi klau dh jmpe port baik pny tibe2 pkerja kat stu brdiri trpacak dpan crmin tu mmng msalah! hahaha

jemput singgah ANASAURUS :)

kata kila said...

samalah. satu poses banyak kali tangkap gambar nak cari yang best.hampeh!!`

Wani said...

saya tak ada kamera T__________T

Anonymous said...

laaaa..aku ingt story apa td..psl cam je pun...
mmg la sapa yg ada dslr kepuasan dia mngambil gmbr...
anda mayb junior lg kot psl dslr...tgk pun mcm beginner je punya cam...so bajor2 la amik feel ngn dslr ok..kepuasan mngguna kan lens yg hrga nya leh byr downpayment keta...

Cahaya Kehidupan said...

hahaha,memang ang obses camera la kan..keh3...btw kalau cahaya nak buat cam tu dah tentu2 snap kat toilet je,kat shopping complex orang lalu lalang,malu kot...=P

kembatolo™ said...

ainul hayat.
err? tang mane lawak tu? haha

mekaseh bace!

kembatolo™ said...

farhana.
kalo mende tu kena pandai2 lah sikit amik shoot. bagi tak nampak..haha

kembatolo™ said...

kila.
itu sebab kena banyak sabar kila woi.. ni mesti tak bace bismillah ni. kan? haha

kembatolo™ said...

wani.
kamera fon? hehe

kembatolo™ said...

anonymous.
kalo beginner kena selalu amik shoot. bagi biase dulu. n then rajin2 la tgk gambar org lain shoot, tengok angle, pastu try2 buat. insyaAllah jadi.

sesuka hati je bagi nasihat.padahal sama2 beginner kot. kui3

kembatolo™ said...

cahaya.
pemalu tu bagus. jadi, tayah amik gambar la senang. kihkihkih. =P

JIJI YU said...

kah3..wat upea ko din..ahaha

najihah iman said...

bleh jd model nikon dos ni...
:D

kembatolo™ said...

jiji.
upea smato loni. hahaha

kembatolo™ said...

najihah.
model nikon keno pege hok mahal lagi. baru som. haha

Rozuan Ismail said...

haha.bila tuan kamera nak posing jugak.meletops dah macam awek amik gmbr dah dekat cermin.nasibbaiktak mulut muncung je..

p/s rugi kan.beli kamera mahal2 amik gmbr org.gmbr sdiri tak amik.

Anonymous said...

salam...
kembatolo..
riak mayb xbgs kot..tp xper la..slow2 la erk knl ngn dslr tu..bila dh maju..beli la mcm sy nyer 5D mKII.nk video best guna la plak 7D erk.astu baru la leh uat business mcm kami nih...

blog-tips-kurus said...

(dah bace..)
begitulah nasib seorang jurugambar.. ni merajuk tak mo update blog ke? (^.^)

[̲̲̅̅l̲̲̅̅y̲̲̅̅e̲̲̅̅a̲̲̅̅h̲̲̅̅] said...

hahaa lyeah dah biasa dah jadi cenggitu. raya tahun lepas lagilaa, takde gambar kot ='(
asik amik gambar orang je. sob sob sob.

(dah biasa amik gambar kat cermin toilet, so takde senget2. hahaa.)

diana said...

habis ensem la dah tu ye??

nur hidayah isa said...

retiss..nk sign..haha..ko gune dslr model ape ek?

Related Posts with Thumbnails