01/05/2011

lambang panggilan.

paham tak tajuk tu? okay, kalo tak paham meh sama2 kita 'kecek' pasal ni kat perenggan bawah. perenggan ni just nak bagi salam. haha. assalamualaikum.


panggilan kat sini bermaksud cara kita nak memanggil seseorang. ye izuddin, pasal tu ai dah tahu lah nyah. cakap mende yang ai belom tahu boleh? err? okay, maksud aku kat sini ialah bagaimana cara untuk kita panggil seseorang? (aik? tak sama ke ngan memula tadi? -.-") ha..! bende ni nampak je remeh tapi sebenarnya memberi impak yang sangat besar terhadap individu. setuju? (apehal skema sangat ayat aku ni o.0?) gulp~


bagi aku, ia suatu kepentingan kerana cara kita memanggil seseorang akan menzahirkan adab, akhlak, dan perangai kita. whoaa.. tengok cara bercakap pon dah boleh tahu perangai cane. hebat la yu ni izuddin. bhahaha.


okay, kita khususkan panggilan dalam family eh? ehem.. nak tanya sikit, kenapa perlu ada peringkat panggilan seperti abang, kakak, adik, dan sebagainya? adakah ia sekadar suka2? suka2? wakluu ! tu sume untuk melambangkan kehormatan kita pada seseorang. mana mungkin seorang adik boleh memanggil kakaknya dengan nama sahaja tanpa ada gelaran yang menghormati. paling tidak pon panggil "kak ngah" ataupun "kak zatie"(contoh). ye dak? haha.


lepas tu lepas tu, if korang panggil kakak/abang korang dengan nama dye padahal beza umur 3 or 4 tahun atau lebih, korang tak rase pelik ke? tak rase janggal? tak rase kekok? yang dah biase tu aku tatau la cane tapi yang memang tak biase, belom sempat korang kelip mata, confirm pelempang kiri hinggap kemas di pipi korang kan? tu pon kalo kakak/abang korang kidal la. kehkehkeh. sebaliknya, kalo akak/abang panggil adik dengan nama tu dah biase, no hal lah kan. risiko nak dapat pelempang tu bawah takat beku. gila lah kalo ko boleh pelempang abang/kakak ko ! kurang ajar tahap tertinggi kot, bawah sikit dari level kurang ajar kat mak bapak. harharhar.


dalam family aku lak, memang kitorang panggil simple je. sebab ape? adik beradik 10 nyah, mati akal nak cari kasi cukup 10 gelaran macam abang long, kak ngah, kak chik, lepas tu apa lepas tu apa? ha.. kan dah cakap, belom cukup 5 dah terkial-kial. camane nak cukupkan 10? ce cite ce cite.. kitorang just tambah 'kak/abe' kat depan pastu diikuti dengan nama. contohnya nama akak aku fazliana, just panggil "kak na". simple right?


lastly, kalo aku ngan izwan kitorang tak panggil adik abang, aku kau, saya awak euww~. kitorang bahasakan diri dengan nama. hanya dengan nama. nak contoh?


"we, we tau dok we sbenanyo tolo? tolo lajok eh. dohla tolo, bobok koksey, prasey taff pah semo2 la. tau dok?", tanya izuddin dengan memandang izwan sambil menjelirkan lidahnya macam ni =P.


paham tak? ok bai ! harharhar.


DSC_0492
pilih2 !! kahkahkah.


Thank you for reading this entry !

7 comments:

Rozuan Ismail said...

saya dalam family aka sulung je pangil kakak dengan abg no 2.yang bawah dia semua sy pggil nama je walau sy bongsu.

haha.perase taff.bolok tol..keh keh..nok royak demo la lg hnsem dari izwan.huhu

Cik Ungu Kamila said...

tapi kita dah biasa panggil abg kita ngan nama laaaa. nak kata jarak umur dekat takde la sgt. hehe

since study kat area2 borneo ni selalu dgr anak-anak org sini bahasakan diri diorang 'aku' dgn mak ayah diorang. maybe dah biasa jugak kot. erk ! :)

strawberrycincau said...

nok tanyo.. hok mano so abe we, hok mano so abe din.. keh3.. hok bju purple ko meroh.. kompius.. =_=

Misshy Innz said...

strawberrycincau , yg purple izwan. yg merah izuddin ;p

bak hadiah, aku tahu aku jawab betul .

[̲̲̅̅l̲̲̅̅y̲̲̅̅e̲̲̅̅a̲̲̅̅h̲̲̅̅] said...

biasanya kalau kembar memang bahasakan nama masing2 or adik/akak/abang. jarang laa nak dengar aku/kau.

btw, headphone tu sama dgn lyeah punye. hahaa.

diana said...

bobok tu macam momok ke??

Puteri Iqa Izyan said...

aku "kak iqa" hahaha


weh. gapo dio la mu duk kecek bawoh tuh? tok pehe suter habok. haha

Related Posts with Thumbnails