15/12/2010

salah ke macam ni?

Assalamualaikum. Mintak maaf untuk intro yang panjang. *padahal takde intro pon* kuikuikui. Sebenarnya, aku tertarik dengan topik yang kawan aku ketengahkan dekat sini. Bila dah tertarik, aku pun nak buat jugak la tajuk macam tu. Haha. Ciplak ke ceni? =P



Dengan ni, aku nak kongsi satu kisah benar yang memang berlaku bulan 10 baru baru nie. Lokasi kejadian di hadapan salah sebuah bank. Lupa pulak bank ape. Ikuti kisah ini ;



Salah seorang remaja teruna muda belia, udin telah pergi bercuti ke rumah makciknya di cheras(kuala lumpur ke selangor?wakaka). Sewaktu beliau kat sana, mamat tu online ar kat umah makciknya. Stendek orang bercintan dengan tenet, kat memana pon mesti taley berenggang. Kan kan? =P. Lantaran internet connection yang ternyata lembap gila vavi melalui broadband, udin suggest la suruh guna streamyx. Tak pasal pasal udin jadi dealer streamyx untuk makciknya. (╥_╥)



Keesokkan harinya, pakcik udin pon bawak la udin ni pegi booth TM kat depan bank mane ntah. Aku pon tak ingat. Eh, apsal tetbe aku? Okay, pembetulan. Udin pon tak tahu bank apa. hee~ Dye ingat-ingat-lupa-baek-tayah-cakap-ingat-kalo-ceni. Lepas tu, udin dengan segala rasa ego dan tawadhuk melangkah menuju ke booth tersebut. 






"hoyeah! awek yang jaga", detik udin dalam hati.
"Assalamualaikum. Akak, nak register streamyx boleh?".
"wa'alaikumusalam. eh boleh je. kat rumah dah ade line telefon tm ke?". 



Dalam masa yang sama, akak tu kagum dengan udin yang bagi salam. Ayat lebih kurang macam ni "baeknya adek ni bagi salam". <-- udin boleh baca apa yang ade dalam hati akak tu. gila terer udin. mesti ah, kan udin hero dalam citer ni. Kahkahkah.



Lepas selesai semua urusan pendaftaran, akak tu mula menunjukkan kemesraan dye sebagai salesgirl.



"adek keje ape?". 



OMG! Soalan 1st dah tanye pasal keje, meced sangat ke aku ni? udin bermonolog.



"erks! saya belajar lagi kak."
 "Oo.. Belajar lagi.. ingatkan dah keje.. Belajar kat mana?"
udin serba salah nak jawab. Tapi demi menjaga hati seorang yang lebih tua darinya, dye jawab jugak.



"saya belajar kat mesir".
"yeke?!" <-- akak ni dah mula teruja.
"hamek medik ke dik?", soalan diajukan lagi.



pulak dah! stail sangat ke pakai macam ni sampai dye teka medik?



"eh, takla. saya hamek pengkhususan quran dan qiraat"
"Laa.. Ustaz la adik ni?".



udin tersipu sipu.

blablabla..
-perbualan seterusnya tidak dapat dipertontonkan umum. harap maaf.-



tiba tiba akak tu bagi ayat ceni. 

"macam ni la baru best. ustaz rilek je, sama je ngan orang laen. pakai t-shirt, jeans, cakap sambil buat lawak, nak borak pon layan. Ni tidak, tengok ustaz yang pakai jubah putih serban tebal tu pon rasa dah takut. Dye sebatu jauh, kite kat sini dah mula nak menapak. camane nak tarbiyah dorang kalo ustaz sendiri taley nak masuk rapat. tak gitu?"



aku diam membisu tanpa sepatah kata. eh, aku pulak dah. udin lah! haha. Last skali, akak tu bagi free gift dekat udin sebab dye ustaz. mungkin jugak sebab udin tuff. Harharhar.

***



Istilah ustaz rock sinonim dengan masyarakat skang. Budak budak muda lebih suka ustaz rock untuk mendidik dorang. Persoalannya, adakah ustaz rock ni boleh diterima umum? Apa pulak pendapat korang tentang ustaz rock ni?



p/s - baek tak udin? HAHA !




contoh ustaz rock. Takkan nak taruk gambar sendiri kan? Haha

Thank you for reading this entry !

51 comments:

azrinrahim said...

erm, agak kelakar juga .. pandai akak buat lawak .. aish, sama jer kot semua ustaz ..

Misshy Innz said...

udin ni perasan taff plakk .
hahah xD

adrinaqamarina said...

apa salahnya letak gambar sendiri kan? ye tak?

sebelum ni relaks je letak gambo sendiri, tapi kali ni udin malu la.

:D

Puteri Iqa Izyan said...

hah.sah kau!hahah

eyh.aku ade buat award.meh la amek :P

piNky LuCiA said...

sebenarnya, yang penting amalan. bukan pakaian. haha. ntah.

Anonymous said...

haahahahahaha~~gelak guling2

little ain said...

errr, be different from the ustaz above okayy.

well, he was once an idol by teenagers, people like us. but then, he ruined his own reputation. and it was bad i guess.

so create your own identity and be yourself :)

btw, ustaz pon boleh tough. nothing wrong with it :)

zarifahmr said...

erk erk erk -__-

Anonymous said...

ustaz rock kat luar jek.. dalam etnik kreatif boleh? ahahahah.. yg penting ikhlas, kalau ikhlas mesti sampai.. =)

M I A J A M A L U D D I N said...

hahahha.. bkn men...

Aretikz said...

Weehuu ~ nice topik.. ni yang nak rasa nak tulis bagi pandangan sendri ni nanti.. boleh ka tu? hehe..
Cara nak dakwah.. terpulang pada masing2 sebenarnya.. ada pro dan kontra juga.. yang penting.. ambil yang baik..
nak jadi ustaz rock, ustaz rap ka.. yang penting.. niat xterpesong.. mungkin akak tu punya pandangan begitu.. tapi bagi orang lain.. mereka suka lagi penampilan ustaz yang memang ustaz.. apapapun.. udin.. begegar juga kan iman nampak awek.. haha..

mia said...

nice entry..but sory to say en kemba, sy skrg kurang sikit nak percaya org guna title ustaz ni..huhu..xpela..mybi penilaian sy ade berubah sikit sbb pngalaman lepas3..ape pon, sy masih prcaya, dun judge a book by its cover kan..

Amirrah Zawani said...

hahaha!! kelakar pun ada :D

sekuk tawa said...

muahah..macam penah ku lihat...tajok die je..ehehe...aisy malu aku din..blogger terhebat baco jgk blog aku..tapi takpo doh tlg kepeng..ahah

areteacar said...

kalau berkempen, kena ada ras siyes sikit la kembatolo. hehe...

Anonymous said...

ahhaah suke .jum gelak guling huahuahua :P

Aus MeLankoLik said...

bagus jugak , sbb sekarang kalau setakat ceramah2 macam tak jalan dah , kalau buat kat surau kompem2 org surau je yg datang , depa semua dah mmg ada pegangan .

tgk macam cite mase awal muharram hari tu , buat konsert kat depan2 bkt bintang , cara sampaikan punikut kumpulan sasaran , baru org berminat


at least kalau dalam2 byk yg dgr , diorang tak dapat nk ikut semua , tapi dapat sikit pun jadi la .


kah kah kah ,

aisya sakaria said...

letak laa gambar sendiri ustaz. kata taff. haha.

darkbatman said...

btol gak2..tp 2 la..xleh pandang sesuatu pd luaran jer..

syAzAnA said...

ustaz rock dikatakan lebih mesra dengan anak2 muda. jadi agaklah senang nak berdamping dengan para remaja.

Cahaya Kehidupan said...

kem salam kat udin tu leh tak..kata kat dia..dia memang ustaz rock...errr...tata

Ain Zulaikha said...

hehehe.. banyak pulak tanya akak tu ya, rasanya sy dah baca da entry nesloo tu, sy suka ustaz sempoi tapi dia jaga batas.. tak suka ustaz yg nampak betul2 ustaz tapi sebenarnya haprak.

syarifah radiah ibrahim said...

skarang ni nak tarik para remaja muda mudi nak denga ceramah keagamaan atau yang sewaktu dengannya bukan senang
dan ustaz/imam bukan setakat kena duduk kat surau atau masjid je
kena masuk dalam masyarakat, dekat kan diri dengan diorang esp dengan remaja
baru la diorang boleh terima dakwah tu semua

btw,
udin tu kau kan?
haha

unieylovesherself... said...

rock betol la..btw..nice blog

kembatolo™ said...

azrinrahim.
akak tu sengal jugak sbenanye.. hahaha

kembatolo™ said...

innz.
udin memang taff la.. aku pernah jumpe udin.. haha

kembatolo™ said...

adrina.
erk.
sesetengah kes datang jugak segannye.. hahaha

kembatolo™ said...

puteri iqa.
award ko gempak doe.. tak larat aku nk pikul..tolong bawak sini boleh? haha

kembatolo™ said...

pinky lucia.
betol2..
yang penting amalan..

apsal ade ntah kat blkg? tak yakin? harharhar

kembatolo™ said...

anonymous.
ish anonymous.
sopan sikit, tengah bincang pasal ustaz nih..
harharhar =P

kembatolo™ said...

little ain.
mmg tanak jadi macam dye pon..tu cme hiasan.. haha..

dah taff kot.. hek hek hek.

kembatolo™ said...

zarifah.
tetbe gagap pulak? haha

kembatolo™ said...

anonymous.
etnik kreatif lagu zapin kan? wahaha.. like3~

cuba untuk jadi seikhlas mungkin. =)

kembatolo™ said...

mia jamaluddin.
eh eh.. mne ade maen pon.. =P

kembatolo™ said...

aretikz.
bagi2.. ustaz rnb tanak sebut ke? hekhek.
betol betol. masing2 ade taste masing2.. hee~


udin kan lelaki. normal ah bergegar tengok awek. ingat udin gay ke? hakhakhak.


tengs komen~

kembatolo™ said...

mia.
eh eh.. asal nk mintak maaf pulak.
kamu ade sebab tersendiri. tak salah pon.. kan kan?

kalo buku takde kulit pulak cane? hahaha

kembatolo™ said...

amirrah.
aik? tang mne klakarnye? haha..

mekaseh komen~

kembatolo™ said...

sekuk tawa.
aku baco sopmo jie..
tolong ngepeng beley2.. haha

kembatolo™ said...

areteacar.
oo.. macam tu ka? =P

kembatolo™ said...

anonymous.
ish.. guling2 lagi..
baring2 dah ler.. sopan sikit.. haha

kembatolo™ said...

aus melankolik.
tak dapat tgok r.. takde siaran tv3 kat sini.. hehe..

betol3.. setuju sangat.. kalo taley semua,satu pon oke.. =)

kembatolo™ said...

aisya.
kalo taff kne latak gmbar sendiri ke? hekhekhek.. =P

kembatolo™ said...

darkbatman.
setuju!!~ tapi dalaman nk tgk cane bro?

kembatolo™ said...

syazana.
tu la pasal.. sebab dorang reti cara nak masuk ngan depa ni semua.. kan?

kembatolo™ said...

cahaya kehidupan.
erk.. no udin takde lah~ haha

kembatolo™ said...

ain.
oo.. dah bca eh? so cane? ok?

like ustaz sempoi? ehem2.. harharhar

kembatolo™ said...

syarifah.
*angguk seribuempatratuslimakali* haha

eh eh.. udin tak bagi cakap sape dye..
rahsia..~ hoho

kembatolo™ said...

uniey.
rock kan? kan gua dah cakap.. haha

teng sudi komen..

Hasrol Nizam said...

em..betul gak apa yg awek tu cakap.. tapi tak boleh la terlampau rock. nanti org cakap, eleh, dia tu nama je ustaz. tapi lebih kurang je macam kita. tak gitu? :D


Pendapat anda?
Dalam hidup ini, kadang-kadang

kembatolo™ said...

hasrol nizam.
oo.. kalo macam tu kne jadi rock biase jela.. taley rock kapak.. harharhar.

nadzirah razalli said...

haha..ok je..
sy penah belajar ngaji ngan ustaz rock..
ok jeh :D
lagi best..

Related Posts with Thumbnails