17/08/2010

cerita dekat JPJ

jam lebih kurang pukul 3 ptg.. aku ngan saudara kembarku berjalan menuju ke arah pejabat jabatan penguatkuasa jalan cawangan kecil di kuala besut.. aiseh! skema gilew doe ayat aku.. bebudak upsr pon da tak tulis cenggini..*tepuk dahi*

aku baru je balik dari memperbaharui cukai jalan kereta big boss aku.. cam pelik je sebut cukai jalan kan? aku bese gune road tax.. nampak tak ke'omputih'an aku uh? haha.. cinabeng punye manusia..! bulan pose cenggini pon tak abes abes nak bangga diri kan? kalo da dasar ati busuk, sembur fabreze pon takkan wangi jugak.. eh tade ketan pon.. haha.. btw, kredit tuk inchik google sebab bagi aku ejaan yang betol bagi jenama penyembur pewangi pencuci tu.. mne mne satu lah! hahaha..

mse tengah tunggu giliran nak g kaunter tu, ktrg sempat la dua tiga kali duk maki jpj.. pasal kes blacklist kereta bagi sesape yang tak melangsaikan hutang saman ekor.. tak bayar saman taley bayar roadtax.. kejam kan? padahal saman ekor je pon, ntah betol ke tidak saman uh.. haiya!~ nampak tak? punye la berani mamat dua ketol uh duk caci JPJ kat tempat JPJ sendirik.. kalo korang brani tak? kompem tak kan? aku pon tak berani jugak, tapi aku caci mencaci ngan kembar aku je.. haji JPJ tak dengar pon.. hueh3..
***

"no 173 kaunter 5"

hooyeah! sampai jugak giliran aku..
aku pon bjalan dengan penuh keayuan ke arah kaunter.. sampai je kat kaunter tu, aku tengok akak yang jage kaunter tu tersengih-sengih.. 

"pehal lak minah nih, tak penah tengok orang ensem ke?", getus aku dalam ati.. gne getus sioott.. cam gampang je ayat.. haha

lepas aku bagi geran kereta kat akak tu, akak tu pon start menggedik..
"kembar awak ke tu?" sambil tunjuk ke arah kembar aku..
"ish! taklah.. saya datang sorang jek". ngeh3, tipu jek, aku tak jawab gitu pon..
ni baru betol..
"haah! tu kembar saya.. nape kak? same ke?", aku terus mengayat.. saje nak ilangkan tension keje akak tu..
"da korang pakai baju same, sme la"
hamboi! siap komplen baju aku ag tu.. taley jadik ni..
"baju je sme, tuan tak sme pon.." aku cube memprovok keyakinan dye..

akak tu tak layan pon ape yang aku cakap..lantas dye tnye balik..
"ni nak setahun ke?"

lepas akak tu tnye, tetbe aku jadi blur.. maklum la kan, 1st time pegi renew roadtax..

"separuh tahun aje"

ape ke bangang aku jawab separuh tahun.. nampak macam BM spm aku tak kredit je.. adeih..
"oo, 6 bulan je eh?"

"haah! hehe". aku da merasa bahagian mukaku terase sedikit kepanasan.. malu siot.. kahkahkah..

akak tu terus mengajukan soklan kepadaku..
"awek adik pon kembar jugak eh?"

apekah?!! ni da masuk soal peribadi nie.. akak ni nak korek amende sbenanye nie.. aduih..
tapi takpe, aku tetap layan jugak..
"ish! tade awek ag la kak.. tade orang nak", jawab aku sambil wat muke seposen..
"betol ke?" 

arghhh!! boley dye tanye aku betol ke tak.. aku da jawab tu kire oke da kan.. ni siap nak kompem kompem lagi.. hish! tak pasal pasal tekanan kencing manis aku bertambah..
aku wat tak dengar je soklan dye tu.. tp dye tak putus asa, dye tnye ag..

"adik da keje ke?"

"hurm..belom ag kak.. tengah blaja"
"adik blaja katne?"

yang ni soklan basic, kalo aku kelentong pon mesti dye caye..tp apakan daya, aku tak sanggup nak kelentong orang di bulan pose nie.. 
"saya blaja kat mesir"

lalu terus aku blah dari kaunter tu.. keje da siap kan, watpe ag selebek kat situ.. lagi lame aku kat situ, lagi banyak yang dye tanye.. ntah ntah, kuar soklan ni nanti..
"adik nak kawen ngan akak tak?"

hahahaha.. tak ke naye aku!


ade rupe tak kalo aku jadi JPJ? kahkah !


*rini tak msg ag
=(
Thank you for reading this entry !

23 comments:

Hizami Rahim said...

haish.
kakak tu punya la peramah.
sampai hati kau buat tak tahu je.
haha~

kembatolo™ said...

hizami.
bukan buat tataw la wei, aku saje tanak layan..pose kan~ hakhakhak..

ishiko said...

hisshh.. takan la kkak tu nk tanye cmtu.. hahaa..

pija said...

hahaha..kalo soaln 2 yg akak tu tnye...rzki tu..heheh

kembatolo™ said...

ishiko.
memang dye takkan tnye pon..
saje berangan~ haha

kembatolo™ said...

pija.
rezeki eh?
bukan bala ke? haha

pija said...

haha...depend la..
(maap yer akak)...
sy xbrslh...heeee

I n n z said...

gelenya .
kahkahkah !~

adrinaqamarina said...

cun tak kakak tu? ke dye nak jodohkan dengan adik dye. takke melepas.

kurius jugak, kenapa si kembar sorang ag tak becakap? erk!

*lagu pergh. haha

kembatolo™ said...

pija.
akak tu tak bce pon blog nie..hakhak

kembatolo™ said...

innz.
wei! ko taw ke hape gelenya tu?
hahaha=)

kembatolo™ said...

adrinaqamarina.
erks~ tuk adik dye ke?
kalo gtu kompem melepas..haha

kembar sorg ag duk tunggu je..tade dlm skrip..hoho..

apsal?best?

Anonymous said...

sllap mg we....kalu aku ejas slalu..stock pkai bue loni..hahaha

kembatolo™ said...

anonymous.
weh! saloh ore tuh..din la..haha

buke xsey ejah la..stok loni pon banyok doh..xcekak nop buko book doh..kahkahkah

pija said...

eh ,mna tau die xbace..
tah2 lps jupe ngn ko,die trus blik mtk tlg ngn encik google..hahah

I n n z said...

kalo aku tak taw, tade la aku taip perkataan tuh .
hahaha .

gelenya = mengada . gatal pun boleh gak .
wakakaka

Nur Hayaty said...

haha...kesian kakak tu tak dilayan,yang penting kamu agresif,kembarjuruh tu pasif..wah tetiba..sila jangan marah ye..hehe =P

Fatin Aliyya said...

haha.kena ngorat tue.peewit.marketable nmpk.ngeh2.:)

kembatolo™ said...

pija.
dye nk mintak tolong cane,nme pon tataw..haha

kembatolo™ said...

innz.
*blur*

hahaha=P

kembatolo™ said...

nur hayaty.
agresif tu amende eh?
hakhak =P

kembatolo™ said...

fatin aliyya.
akak tu sesaje nk sakat aku je kot..
hahaha

MSS said...

apa kata next time buat drama depan kaunter tu..gadoh2..sampai org tu pening...

Related Posts with Thumbnails