15/05/2010

busy body atau caring?.

assalamualaikum..
alhamdulillah.. segala puji bagi Allah yang menghidup serta mematikan makhluknya.. tiada yang layak dipuji melainkan pujian kepadaMu ya Allah.. Tuhan yang memiliki segala sifat kesempurnaan..

okeyh.. intro tamat.. masuk kepada isi..

korang nampak tajuk entri ni? busy body ataupun dibaca dengan bunyi bizi bodi.. kemudian tajuk aku dihubungkan dengan kata penghubung iaitu 'atau' dan didatangkan pulak perkataan caring selepasnya.. dan pada akhirnya diletakkan tanda soal yang bermaksud ia merupakan soalan.. korang paham ke tak? ini ialah kaedah tulisan kitab2 lama.. susah kan nak paham? haha..

pernah tak korang pikir apakah perbezaan antara dua mende nie? kalo penah angguk anguk kalo tak geleng geleng.. busy body dan caring kalo dilihat dengan mata kasar, nampak lebih kurang je.. tade beza sangat pon.. tapi kalo ikut pandangan mata hati yang celik lagi menyala, memang berbeza.. ni pendapat aku taw.. tayah nak marah2 kalo berbeza ngan pendapat korang.. masing2 ade idea tersendiri, dan ini ialah idea aku.. hoho..

kedua-dua perkataan ni membawa maksud ambil berat kan? cuma perbezaannya, paras rupa dan perwatakan yang menjadi ukuran.. setuju tak? sekiranya seseorang itu kacak atau cun, dan dye ambil berat terhadap seseorang, ia dianggap caring.. tapi tidak sebaliknya.. jika seorang yang rupanya tidak mendapat tempat dalam hati seseorang, setiap perbuatan caringnya akan disalah anggap oleh si empunya badan.. maka timbullah istilah busy body.. betol kan?

sebagai contoh, ali.. kenapa selalu contoh mesti guna nama ali? tukar2.. nama jejaka bernama mawi(memang nama sebenar).. beliau bukan saje tampan, malah dirinya turut terlibat dengan kekacakan terlampau sehingga setiap gadis yang memandang pasti akan ditimpa sindrom jatuh ati.. kemudian, mawi telah berkenan dengan seorang awek yang juga tanak kalah cunnye.. nama, senah. pada masa yang sama, seorang lagi teruna bernama mael juga mengenali senah.. akan tetapi, mael bukanlah seorang yang kacak mahupun tampan.. jauh sekali seorang yang macho.. bagi senah, setiap soalan yang diajukan mawi kepadanya, merupakan soalan yang caring.. manakala setiap soklan yang diajukan mael pula dianggap busy body.. kenapakah ia terjadi? tidak laen dan tidak bukan kerana senah tidak berminat kepada mael, dan dirasakan mael hanya penyebok dalam hidupnya..

sekarang da paham apa itu caring ngan busy body.. sebagai penutup, aku nak wat pesanan kepada orang2 yang seumpama senah, berlaku adillah kepada setiap manusia.. jika si mael dilabelkan sebagai busy body, maka si mawi juga patut menerima label tersebut.. tidak kira kamu suka ataupun tidak.. kerana di sisi Allah, hanya taqwa yang jadi ukuran..

akhir kata, setiap manusia diciptakan dengan fitrah yang caring.. lebih2 lagi kepada orang yang mereka sayang.. cuma bezanya, mereka menzahirkannya ataupun tidak.. dan aku, aku lebih suka menzahirkannya.. wahaha~*ada jugak bahagian last tuk diri sendiri*
assalamualaikum..


cuba teka mana satu mawi dan mana satu mael? hakhakhak
Thank you for reading this entry !

15 comments:

Hizami Rahim said...

dua dua bukan dua dua.
wakakaka~

banyaktehkereta said...

berbelit-belit ayat. hehehe.. otakku berfikir sebentr. tq. :)

kembatolo™ said...

--> hizami
bukan dua dua?pastu kau nak pilih yang mana zami weh? bagitaw aku cepat!!~hahaha




--> memang kena pikir pun..latihan berfikir menggunakan kepala otak, bukan kepala lutut yep..!hahaha

pipiMuncet said...

aku cukup suka kalau entry berbelit2 ni. senang hati baca haha

izuddin -mael
izwan- mawi.

orite??

Fatin Aliyya said...

ni aku komen kt sini msk kategori aner neyh?usy body ke caring?*dan2 nk usha muka aku lew tue*hehe

p/S; celah mn nyer mawi. tader pon.mael lg la.haha

cik haA ™ said...

wawawawa..
berbelit belit 'mawi n mael'neh...
tapi ade maksudd berselirat g2....



p/s: ntah2 senah yang 'bizi body'kot :P

kembatolo™ said...

--> pipi muncet
kau senang ati la sebab otak kau pun spesis berbelit gak..kan kan?

asal lak aku mael?aku mawi..izwan mael..ngahaha~




--> fatin aliyya
kalo komen kat sini maksudnye caring la..takkan busy body lak..t kalo aku cakap busy body,tade da komen ko lepas nih..hahaha..




--> cik haa
memang mawi ngan mael suka cakap belit2 pun..hobi dorang la tu kalo nak tahu..haha..maksud berselirat?boley detect ke?ngaa~

haah kan..ntah2,senah yang busy body..jom kutuk kutuk senah!hahaha

Anonymous said...

mcm kena batang idung sendiri jeh neh..

MissXYZ said...

hohoho...
ada betol juga statement ko ni...
itulah dunia paras rupa jd ukuran...

200% ku stuju =)

mencari jugak blog kemba tolo nih...
ni br jumpa ngeeeeeeeee

shaa bonitaa said...

saye stuju ngan pendapat anda..kalo hati dah xsuke sume bnde yg org tu bwat nmpak x kena..
tp kalo dah suke..yg jahat pon nmpak baek..ngeee :p

kembatolo™ said...

--> anonymous
batang idung sape?haha..memang nak suruh kena pon..kalo terase,awak senah la kot..




--> misxyz
taw takpe..tapi tak sumer macam tu kot..masih ada insan2 yang tidak menilai paras rupa..contohnya, ehem2..hahaha..taley gitaw..kang riak lak..ngaa~

cari katne?kalo cari kat bank memang la tade..alang2 da jumpe,wat bookmark taw!!~





--> shaa bonitaa
ada satu lagi jenis yang wat jahat pun tak nampak,wat baek lagi la tak nampak..taw tak sape?

jeng3..orang buta..hahaha

Whoopz said...

Hahah.. Setuju sangat ngan ko br0.. Tp x semua la mcm senah..

Nurussalwa Hilmi said...

salam encik2..
teruskan nasehat santai cenggini eh..
:)
n betul2.. xsemua mcm senah.. tp yg mcm senah kene la sedar diri kan..
hehe~

kembatolo™ said...

--> whoopz
haah kan..memang tak semua macam senah..tapi sebab orang macam senah la orang laen turut terkesan..hoho




--> nurussalwa
haha..insyaAllah..selagi dikurniakan akal dan ilmu,blog ni akan diteruskan..hehe..

tengs sebab support..~

sri said...

wow. keluar 2bulan lebih awal tp melahirkan cara biasa je? biasanye kalau premature baby mesti kene operate.. hebat umi Din :)

Related Posts with Thumbnails