02/05/2010

alangkah kerdilnya..

assalamualaikum pembaca semua..
da makan? semayang? homework? assignment? sumer da settle ke?
jangan abaikan yang lebih penting kerana benda yang penting.. paham??!
eleh.. macam la aku tataw yang ber'online' da jadi satu kepentingan bagi korang kan? kalo sehari tak online, boley jadi macam macam.. sebab tu lah aku cakap online tu penting.. tahap kepentingan ber'online' da melebihi tahap kepentingan makan nasi.. kalo nasi ade je yang diet sehari tak makan nasi.. tapi kalo nak diet online, sanggup tak? ngahaha~ terang2 aku cakap, aku memang taleyh.. sehari tak online boley buat aku tak tenang duduk.. sasau, risau, pisau, sumer digaul sebati dan hasilnya, tido pun kadang2 terganggu.. siap mimpi tengah online lagi.. ni baru aku yang tade maen game ke hape ke.. hanya fesbuk dan blog, kadang-kadang belek berita, tak pun jawab soklan kat makhluk ijau sbelah nih.. itu je.. kalo korang yang ada ladang berekar ekar seluas mata memandang luas lagi kalo berjalan kat farmville tu, costumer beribu ibarat pasir di pantai kat cafeworld tu, musuh berduyun bagai kulat tumbuh lepas ujan kat mafia wars dan kesatria poyos tu, lagi la stress kalo taleyh online.. lembu tak mencekik lagi, kedai tak bukak lagi, musuh tak bunuh lagi, macam macam berlegar lam ruang sanubari.. haha..

entri kali aku nak cakap betapa berharganya nikmat Allah pada kita.. tak ternilai doe! contoh yang paling mudah dan paling seksa, idung tersumbat.. malam tadi bes je tido.. keadaan trafik oksigen lam lubang idung korang dilaporkan lancar.. keluar masuk tade masalah.. tapi bila bangun je pagi nie, sebelah lubang da tersumbat.. bernafas pun bunyi macam seladang kena sembelih da.. seksa tak? tu baru kecik je.. hanya sebelah lubang idung je yang out of service.. kalo dua2 cane? lagi la naye kan?

jadi, di kesempatan nie, aku nak suruh korang bayangkan.. apakah yang akan jadi pada kita sekiranya Allah tidak lagi memberikan nikmatNya pada kita..? memang takkan dapat kita bayang.. ke ade sesape yang boley wat gambaran? memang power lah..! otak sah sewel.. diakui oleh institut jantung negara.. tunggu masa je tu.. haha..

"ingatlah kamu kepadaKu, necaya aku Aku ingat (pula) kepadamu, dan bersyukurlah kepadaKu, dan janganlah kamu mengingkari (nikmat) Ku.."( al-baqarah ; 152)

dengan ini, korang janganlah terlalu leka dengan nikmat yang Allah berikan tu.. banyak2 lah bersyukur.. sebab ape? baca kat bawah pulak ;

"dan (ingatlah) ketika Tuhan kamu memberitahu : demi sesungguhnya! sekiranya kamu bersyukur, nescaya Aku akan tambahkan nikmatKu kepada kamu, dan demi sesungguhnya, jika kamu kufur ingkar , sesungguhnya azabKu amatlah keras.."(ibrahim ; 7)

daa.. tamat sudah entri nie.. assalamualaikum..

mode : jari kelingking dilanda bengkak yang serius..terima kasih yang tak terhingga kepada inchik bola atas jasa yang diberikan dalam menghasilkan jari yang bengkak ni..haha.. kami difahamkan keadaannya dilaporkan stabil walaupun da macam belon tak cukop angin.. seminggu dua lagi da boley maen balik..yeah!


cane?cun tak bengkak uh?tembam kan?siap ada kaler merah lagi..wah! sangat bangga~haha

perhatian : aku da remove shoutbox.. jadi kalo ade sesape yang nak blogwalking, blogrunning, mahupun blog naek superbike, korang boley terus komen kat aku nye entri.. tinggalkan link jika perlu.. kalo nak tanya pape, boley terus tanya kat kotak ijau di atas sana.. nak taw sebabnye?klik sini.. dua perenggan awal di link tu ialah jawapannya.. chow!!~
Thank you for reading this entry !

12 comments:

Pipi Muncet said...

kenapa entry tu yg awk pilih? hehe

kembatolo™ said...

tataw r..rase betol gak ape yang pipi muncet gtaw kat situ..*sebab penah buat kot*..haha..

azwani ali said...

cian ko pok din..huhu
nyway tenkiu deh tuk prengatan 2...hehe

kembatolo™ said...

dop perlu kesian la..tapi bersyukur..kurang skit dosa dosaku..alhamdulillah.~

milimilo said...

hidup tanpa internet adelah sgt siksa..ha,tu jari bengkak tu mesti sebab asik tekan kibod.heeee.

eh,first time dtg blog ni,teruja tengok ade kembar seiras.serius teruja *mata bersinar*

kembatolo™ said...

fuiyo..!otai giler kalo tekan kibod ngan jari kelingking sampai bengkak cun gitu..haha

sila kedipkan mata anda..jangan terlalu teruja nanti tido tak lena..haha

abangfaizul said...

fuhhh... cantik punye bengkak... tu la... TOLO sangat... hehehe

milimilo said...

ok i already subsribe ur blog.sorry.i dont use follower gadget =) thanks

kembatolo™ said...

@abang faizul

tolo ade kaitan ngan bengkak ke bang?haha


@milimilo
ape mende tuh?tak reti lah..*jakun sikit*haha

ubibadok said...

pah siya bekok tu gak...keper plok deh..petim tuh..tandus keeper lonih..haha

ubibadok said...

pah siya bekok tu gak...keper plok deh..petim tuh..tandus keeper lonih..haha

kembatolo™ said...

narak nah 2 kali komen..ketandusan sumgoh tu..haha..ilek dulu..nati siya,jadi bek dulu buleh 2 musim,pahtu baru turun keper smula..haha

Related Posts with Thumbnails