03/11/2010

ada apa dengan key el?

Hai. Sebelom pape, baek aku jelaskan dulu. Entri ni aku taip dalam emosi sikit. Sekian.

Assalamualaikum. Salam bukan dari key el. Memula sekali, mintak maap tuk tajuk yang agak kurang sopan nun di atas sana. Macam biasa la, bila mood tak bape nak centre, mula la nak guna ayat letop letop nak kasi orang bengang kan? Haha.


Seperti yang korang sumer tahu, aku da saafara yusaafiru (okay tak reti, maka tak jadi nak eksen) bermusafir kat bumi kolumpo darul sibuk nie. Aku kat sana tade la lama pon, tapi da cukup tuk aku tak boleh semayang jamak lagi. Maknanya, lebih 3 hari la. Oleh itu, sebagai rumusan yang bole aku buat, bumi kolumpo ni tade la best pon. Selain dari menara berkembar petronas tu, tade yang best pon. Diulangi, selain menara berKEMBAR tu, tade yang best pon. Ape? Tak nampak lagi? Fine ! Aku tulis lagi skali, menara berKEMBAR. Hamik kau! Siap bold+caps lock lagi.. Hakhakhak. Paham tak? Maksud aku tang kembar je best. wakaka~










Bumi kolumpo ni tak best. Sumpah tak best! Rasa macam kerdil gila vavi bila duduk kat sini. Ngan makanan mahal taley diskaun, kete tak putus putus, manusia berduyun duyun, OMAIGOD!! Aku memang taley duk sini. Siriyes!


Pastu pulak, jalan kat sini omak kau! Seram aku nengoknye. Cabang dye punye siur tu macam nak masuk kubur ko tahu? Eceh ! Ayat macam ko sorang je penah datang sini kan nyah?! Haha. Tak peduli, aku nak tulis jugak! Lagi satu, asek tol jek. Jalan sikit, tol. Sikit jalan, tol ! naek fedup aku. Kalo kena bayar tol kete tayah isi minyak tape jugak. Kan kan? Tak abes abes susahkan rakyat. Minyak mahal, kata negara pengeluar minyak. Hish!~ Ni la slogan kebanggaan yang jadi pujaan, "rakyat didahulukan, pencapaian diutamakan". Waklu !!


Bila aku tengok keadaan kat sini, tetbe terpikir patut r istilah orang kaya semakin kaya, orang miskin semakin miskin. Bole paham kan? Selain tu, aku jugak rase bersyukur sangat sangat aku duk kat kampung. Jalan tade jem, kete tak banyak, makan banyak banyak tapi bayar murah, dan yang paling penting, hidup tak serabut. Ade ruang tuk cari rezeki, beribadat, dan berbahagia dengan keluarga. Heaven gila. Jeles tak jeles tak orang key el? =P


Sebagai penutup, aku tetap kukuh dengan hujah bahawa hidup di kampung lebih best berbanding di bandar. Sekian. Eh ! tetbe masuk syarahan ni ape kes? Wahaha.



nampak tak 1 malaysia? =_="

 p/s - Sumer yang tak best bole berubah jadi best bila dapat awek orang key el kan? Mungkin. Hakhakhak. *sesape ade siku, bole bagi sebijik sorang kat muka nie* XD



Thank you for reading this entry !

59 comments:

Atifah Dollah said...

ngepek pagi2. HAHAHA :P

Anonymous said...

like sorok2.. hahaha.. kang kene sekeh kat membe2 yg pro kl.. tp mmg betul pun yg awak ckp nih... kalau dok sane.. pastu balik cni cam bersyukur gile2.. tp bile dok sane cam tanak balik cni.. hahaha.. paham x..?

maisyara Pot! Pot! said...

nk pergi KL and shopping, mimpi jela. jln jammed macm haramjaddah!!! T____T *geram tak dapat pergi pavi T____T

macik said...

bila nak berangkat..... banyak ko bowok bare.....

☺[ai][sUmi]☺Chan said...

nak siku? nah amik siku sumi! :P hehee~ *joke ajoo~
memang jarang sayang ke KL.. sebab ape? macam alasan yg diberi kat atas nih laa.. grr~ tmbah pulak kat sana ramai pulak warga asing.. lagi tak seronok.. dah macam dok kat ngra org pulak..

d_LA said...

kene mental kuat la dok kl..mengejem memanjang kan

airazulaikha said...

duk kampung sumpah lagi best.
rinduuu kampung..hahhah

I n n z said...

arini aku nak pegi ts, pavi .
babai .











mencikkkk kauu .
pegi klcc tanak jumpe aku ;(

sakinah zaini said...

kl mmg x best..dtg melaka..melaka lg best..ha3..mmg la..kampung d best..sokong 1000%..ha3..

awek kl?ada yg dh berkenan ke?ha3..

starzieti said...

lemas bile g kl..T_T

kembatolo™ said...

atifah.
ni buke ngepek la.
ni panggil berdiskusi.
kahkahkah

kembatolo™ said...

anonymous.
paham jek. tapi sini tu kat mne? haha

kembatolo™ said...

mai.
ololo.. sebab jam sumer mende nak buat terbengkalai kai? don't like! haha

kembatolo™ said...

macik.
g 22hb nie.
tadop la banyak pon.. nk kirim baghe ko?

kembatolo™ said...

aisumi.
oke ape warga asing. yang hot2 pon ade kan? bole kenal2.. haha..

siku perisa ape? hoho

kembatolo™ said...

dla.
bukan mental jek kne kuat, fizikal pon sama. Jam memerlukan latihan fizikal dan mental yg mantap.. XD

kembatolo™ said...

airazulaikha.
setuju!! T__T

kembatolo™ said...

innz.
weh ! aku tunggu ape kat klcc tu.. sorang pon tade call cakap nak jumpe.. merajok r macam ni.. huh !~

kembatolo™ said...

sakinah.
melaka ngan key el bukan lebih kurang ke? tade beza sgt pon kan? haha


erks~
soklan tade jawapan.. haha

kembatolo™ said...

starzieti.
betol betol ! lemas + rimas = tenggelam.. hahaha

Mama Kembar said...

akak terbalik code plak... dah terbiasa ngan kl, bila balik kampung lama lama rasa mati kutu sebab aman damai sgt hehehe...

kembatolo™ said...

akak.
alamak kak ! tu penyakit siriyes la.. kne berubat tu sebelom jadi makin kritikal.. hahaha =P

firdaus said...

hujahan anda berkaitan dengan kolumpo diterima...

soalan: mcm mana nak kirim penyiku sebijik? ade sesiapa kat sebelah tu yang boleh tolong sampaikan hajat nie tak??? hee...

Anonymous said...

nasib baik ko higlite menara berKEMBAR tu..kalo x aku x pasan pun ko nk smpaikan pew.. HAHA !

-eyerin-

Anonymous said...

bagus.. cepat pikapp.. ekeke..
cni tu.. ehh.. bukan cni.. kelate.. sbb skang kat ganu.. haha.. silap.. =)

nama.aku.lynn said...

sangat setuju!
kampung jugak yang best!=)

Farah said...

Rasanya , ada siku ni . Boleh la bagi sebiji kan :D

Haha . Betul ! Kampung juga yang best ! :)

ciK ogGy bLue... said...

suke ea ko berKEMBAR..mcm org lain xKEMBAR je...:(

sakinah zaini said...

melaka best la..ok je...mknn x mhl..sedap plak tu..byk tmpt menarik..

jwpn jwb dlm ati pn x pe..ha3..

YobSumo said...

15 tahun aku duduk KL, terasa sgt tenang bila dah pindah Putrajaya. Tapi nama pun ibu negara kan, mestilah KL kena mcm tu. Ibu negara yg selalu dilihat oleh orang luar sebagai pengukur kemajuan sesebuah negara, so KL kenalah betul2 membangun ye tak.

kembatolo™ said...

firdaus.
ho yeah ! tetbe rasa macam yb.. hakhak..

oke. sebarang pos mengepos tidak akan dilayan.. kehkeh !

kembatolo™ said...

eyerin.
adeih~
ade pekdah jugak aku highlight. hahaha

kembatolo™ said...

anonymous.
klate? jiran la kte.. haha

kembatolo™ said...

nama.aku.lynn.
kampung kampung kampung !
hakhakhak.

macik said...

kalu tak nyusoh dan tak terlebih berat tuan punyo nok juga kirim....... maklumlah anok tak balik dah 2 taun... terubat juga tenguk gambar dalam web.... kawan yg kreatif... dan rajin...... he.

kembatolo™ said...

farah.
eh ! sila2.. jangan segan segan. bagi je, lebih sebijik pon tak kesah.. haha

jom pakat duduk kampung! XD

kembatolo™ said...

cik oggy.
eit ! kembar jugak ke? aiyo~

kembatolo™ said...

sakinah.
da jawab da. hahaha

kembatolo™ said...

yobsumo.
aku pon penah sampai skali je kat putrajaya. hahaha

kembatolo™ said...

macik.
buleh jah kalo nk kirim tu. macik amik ah no tefon kito nie. 0136449003. seney sikit nak wat kecek kiro.. ko gano? haha

Juelina Stanie (AJ) said...

g kay el x cakap camtuh
tpt keje den dekat jer ngan menara berkombar tuh
hoho
mmg home sweet home
missing hometown
x sbr blk kch xmas nie!wow weee

kembatolo™ said...

aj.
lorh ! mne tahu awak keje kat situ.
kalo tak, da lama manje2 mintak suruh blanje. hakhakhak.
=)

Anonymous said...

hye jiran.. tau doh.. =)

p/s: td jupo ore muko macey izwan tp versi lebih cengkung.. siyes tak tipu.. haha.. ok pelanduk 2 serupa.. ke korg kembar 3 ekceli? triplet? hak3.. =p

ciK ogGy bLue... said...

ye la...kiut n cumil tu..
tapi kembar xseiras..
xde la cam korang..
tgok kt blog aku yg cumil itu [perasan]

syarifah radiah ibrahim said...

wakakaaa~

eh tapi memang betol aa dok kampung lagi best !
makanya; sokong !!
haha tetiba~

kembatolo™ said...

anonymous.
iyo eh? jadi ore tu semat la.. haha

kembatolo™ said...

cik oggy.
okay ! t nak tengok.. haha

kembatolo™ said...

syarifah.
erks~ tetbe dapat penyokong..
apsal eh? hahaha..

tengs sudi komen..
=)

hiro said...

kau selalu berposing dpn KLCC. memang muhibah.

Felis PUCCA said...

kl n yg sewaktu dgnnye mmg x sonok..asik bau asap..

kembatolo™ said...

hiro.
bukan selalu, kali ni jek bro.. haha

kembatolo™ said...

pucca.
bau bangunan pon ade jugak.. haha

I n n z said...

aku rase, ade bgs nye aku tak jumpe korang .
nanti korang mesti kene kan aku sebab aku tak dpt beza mana kau mana izwan .

*selamat aii .

Encik Suami said...

NICE TITTLE POST.
Setiap owg punya pendapat/hujah yg tersendiri ttg sesuatu.Mmg betul la apa yg IZ bebel tue.Abg xde la sampai menidakkan apa yg IZ tulis,malah abg juga berpendapat sedemikian.
Stay kat area kg lagi best.Udara nyaman,kerjasama antara penduduk waktu kenduri kendara mmg meriah..lagi2 klu walimatul urus.

Rosliza Roslan said...

terengganu is de BEST! BEST! BEST!
ahakass!!!

kembatolo™ said...

innz.
eleh ! tak jumpe pon slalu jugak kne bahan.. haha

kembatolo™ said...

encik suami.
kampung tetap best kan bang? haha..
hujah dari pemikiran seorang remaja umo 20.. =)

kembatolo™ said...

rosliza.
tp aku kelantan kot.. kahkah =P

Rosliza Roslan said...

ko je kelantan...
st terengganu dihati, nebeng tobak ah.

hahaa...suke ganu gop wlaupun darah yang mengalir ade jugop darah klate...kawe ni la...haaaaaa

Related Posts with Thumbnails