07/04/2010

imtihan dan korang..

Salam 'alaika wa 'alaiki wa 'alaikum..
Dan setelah digabungkan kesemuanya sekali, terciptalah satu perkataan yang sangat mudah untuk dilafazkan, mendapat pahala bila diamalkan, iaitu lafaz kesejahteraan yang mendoakan antara satu sama laen, ASSALAMUALAIKUM. Tetapi, mengapa ianya menjadi amalan yang paling tersusah untuk dipupuk sesama kita? kenapa? why? kyo? *okay, tatabahasa salah di sini.. kalo da ada paling, tak perlu ada 'ter' kan?haha* bebudak sekolah rendah diminta jangan terpengaruh~

Bebelan yang pertama untuk korang kat atas tu.. Nampak sikit je, tapi kalo seseorang tu betol2 nak beramal dengan ajaran Nabi muhammad SAW, pasti da cukup untuk menyedarkannya..haha. Amik engko..! Ade kesan tak? Terasa? Bagus..! Itulah yang aku nak..wahaha~

Sebelum korang terasa dengan lebih banyak lagi lepas ni, aku nak mintak maaf awal2.. Tade niat nak buat korang terus terasa melainkan hanya untuk menyedarkan korang.. Bak kata pepatah, "kalau gulai itu masin, takkan nak ditambahkan garam", yang membawa maksud, kalo korang da amalkan, tade la aku nak ajar lagi..haha. Besh tak? reka sendiri nih.. Pasnih nak g paten kat DBP..kuang3! Bajet je engko wahai izuddin..!~ *gelak guling2*

Halamak! Da 3 perenggan tapi point yang kena mengena ngan tajuk tak masuk lagi.. Kelentong punye manusia..! Helluuew!! Sape kelentong? Nak bagi taw la ni.. Cuba bawak bersabar sikit.. PMS ke?hak3..

Imtihan tu bahasa arab, kalo dalam bahasa melayu or bahasa malaysia, ia dipanggil peperiksaan.. dan sekiranya diterjemah dalam bahasa ibunda pulak, maka terjadilah examination.. Betol la bahasa ibunda, BI kan?hoho..

Seterusnya, aku nak melahirkan rasa hairan TERAMAT SANGAT yang da lama bersawang dalam pemikiran aku nih.. Kenapa, kenapa, dan kenapa *3 kali kenapa cukup tak? kalo tak, sendiri tambah yee* setiap kali tibanya musim peperiksaan, ramai di antara kita yang terleka dalam lalai? Terleka dengan study hingga menyebabkan mereka lalai terhadap Tuhan mereka?
Sebagai contoh ea, korang berjaga hingga lewat malam semata-mata tuk wat revision.. Lepas tu tido lewat n then subuh tak taw taruk kat mana..

Cuba korang pikir kejap..

Mana lebih PENTING, studi ke sembahyang?? Studi memang tak salah, tapi study itu menjadi keSALAHan a.k.a berDOSA apabila ianya menyebabkan korang lalai dengan kewajipan korang. Untuk pengetahuan, aku tengah bercakap pasal SEMBAHYANG SUBUH.. Kewajipan kan? Ke ada di antara korang yang belum baligh agi? da 20 pun belum baligh ag ke?! nak menipu pun agak2 la der..!haha..

Pastu, bila ditanya, selamber je korang jawab kan, "ala.., da tak sedar, nak wat cane, bukan sengaja pun.." ARGHH!! aku memang tension gilew kalo korang jawab cenggini tuk soklan aku.. Kalo dah sengaja tidur lewat, time nak masuk waktu baru nak menggelabah cari katil, tak sengaja kemendenya? Haish..! Kalo ikutkan ati, nak je aku stapler mulut korang 2.. biar padan muka! Dah la menjawab.. Kalo tak menjawab taleyh ke? Soalan tu bukan untuk dijawab la mangkuk..! pikir sendiri la.. Kemudian, sendiri jawab dalam hati.. Diulangi, DALAM HATI!! Hadoi..! tension tahap lipan nak pakai kasut da nih..

Ehem.. Suhu badan da naek ke tahap kritikal, jadi, aku tenangkan diri dulu..
hahahahaha..*gelak banyak2*
Cenggini boley ilangkan marah kan?hehe..

Okay! da stabil balik.. Kejap je kot.. Haha.~

Sempena dengan ini, meh aku bagi sedikit cadangan..

Pertama, kalo korang betol2 nak study, tade salah pun kalo korang tido awal.. Lepas isyak terus tido.. n then bangun 2, 3 jam sebelum subuh.. Tahajud sikit mintak biar study tu melekat, pastu bantai la study sampai koyak buku sekalipun.. Tade sape nak marah da.. 2 in 1.. Kan syok cenggitu, dunia boley, akhirat pun dapat..

Kedua, kalo da tension study, banyak2 la baca quran.. Boley jugak ilangkan tension.. Tenang sikit ati dan kepala otak yang tengah serabut tu.. Ni tidak, da tension tapi g luah kat status ym la, facebook la.. membantu ke cenggitu? Silap2 kena perli agi kat situ.. Bukannye nak mengadu pada Allah.. tak ke pelik? Tak kena tu makcik oii! Ibarat nak ber*k, pegi masuk bilik tido.. Hadoi~

Dan ketahuilah, Dengan mengingati Allah hati akan menjadi tenang..

Ketiga, aku nak tanya korang, kenapa tabiat korang nih, last minit baru nak berdoa..? kalo mende tu bukan esok, takdenye nak angkat tangan mintak ngan Allah.. Salah ke kalo korang start doa sejak dari awal tahun lagi? tak kan? da tu, yang susah sangat 2 apesal?
Jadi, doalah start dari awal.. Baru nampak sikit kesungguhan yang kita nak mende tu.. tak gitu? Pesanan ikhlas dari aku..~
Tapi bagi mereka yang berdoa last minit tu lagi ok jika nak dibandingkan dengan mereka yang tidak berdoa LANGSUNG. Ni nak gtaw, kalo korang tak berdoa, korang tu tade beza sikit pun ngan studen2 cina mata sepet tu.. Kerana, mereka berusaha, dan korang jugak berusaha. Malah usaha mereka lebih gigih berbanding dengan korang.. Mana kelebihan korang sebagai seorang muslim? Kelebihan kita ialah kita ada Allah. Tuhan yang menentukan segala yang berlaku di dunia nih.. Mintak la pape sekalipun, nak 4flat ke, 4bulat ke, 4bujur ke, 4empat segi ke.. Tak kesah la.. Janji, mintak! kalo tak mintak, cane nak dapat? jawab2!!

Mak aih..!~ Bapak panjang entri aku kali nih.. Apekehei aku boley tak perasan..?haha. Mungkin sebab tengah bersemangat nak bagi nasihat di samping perli korang sikit2.. Campur pulak tengah nak ingatkan diri sendiri dan itu yang lebih utama.. Mengingati diri sendiri~
Agama itu tercipta di atas dasar nasihat menasihati..

Terima kasih atas segala perhatian, mohon maaf atas segala kekasaran.. Yang baek itu datangnya dari Allah, dan yang kurang itu hadirnya dari kelemahan diri sendiri.
Assalamualaikum.. Babai~

tade caption, harap maklum
Thank you for reading this entry !

11 comments:

Mohd Fikri said...

ASSALAMUALAIKUM w.b.t.
Jawab jgn tk jawab..
Suatu entri yg amat terkesan dalam diri hamba ini..
Timow kasey yup.. (^_^)

Insya-Allah apa yg tertulis di sini akan diamalkan semampu yg mampu lebih2 lagi pasal tahajjud tu..
timow kasey skali lagi BRO DEAN..
Teruskan berdakwah demi kebaikan dan keunggulan ISLAM..

ASSALAMUALAIKUM w.b.t.

adrinaqamarina said...

sal entri neh...
memang betol la sangat...
benda common yang salu jadi...
time exam baru la na itu na ini...
de jugak tu...
time exam baru la na dekat ngan Allah...
bile da exam sume...
jao balek...
istiqamah tu penting!
yeay~

p/s*kte pon mo exam jugak...
kalo stay up...
paling takot telepas subo...
my mum salu mara kalo time orang da azan tapi still na selak3 buku...
solat dulu!
heee~
panjang pulak...
:)

miszcahye said...

hehe biase study sampai subuh...
lepas smaye subuh baru tdo...
tp x molep jugok kan bena
tdo after subuh...
haihhh konfius

Anonymous said...

haha..ambo suko stdy lpas subuh...
sedak ditemani sejuk subuh..tamboh2 bru lpas maye subuh..
sero berkat cket ngaji..wee~
haha...
anywayy...din ur missionary endeavor is very gudd..
keep on k!
^_^

em0s3nget said...

salam wahai atok~
hok 1st n 3rd tu wokeyhhh
hok 2nd tu, agak terasaaaa
hakhak...tp biar balance ar an...
ko gano???
pe2 pown..hg 2!! p stdy!!! hikhik
update blog je kijo... ;p

kembatolo™ said...

--> fikri
beyeh keghi..samo2 nasihat antaro kitow..dan samo2 kito beramal..tapi jak bilo namo aku jadi bro dean plop?

--> adrinaqamarina
jangan r wat cenggitu,da elok2 kita dekat ngan Allah,tetibe nak jauh balik?besh ke cenggitu..
tak rasa rugi ke?haha..

--> miszcahye
rok dih studi sapa subuh?kalo ore gak,keno tido jugak walopun seminit..haha

--> anonymous
lepah subuh dih?dop ngatuk ko?haha..ambo dop reti BI..tulum translate buless??hak3

--> emos3nget
salam gop..tapi sapo atok?tade atok di sini yee..haha..memang nak suruh terase pun..wee~update blog time rajin jah..kalo malas dop update pun..hoho

hiDayAh said...

i like this post very much. time kasih. :)

kembatolo™ said...

sama2..like sebab de kaitan ker?hahaha

jiwa kacau said...

assalamualaikum...(yg nih aku terasa)
adus sakit kot hati. kene dua tiga bijik skali.
btw, mekaseh atas nasihat.

tapi xde la sakit mana sbb aku mmg malas nak stdy..haha..salin nota je rajin..

pape pun..just follow the step, doa, usaha, tawakkal..insyaAllah boleh...

kembatolo™ said...

jiwa kacau.
wa'alaikumusalam.1st nak tanye, asal name jiwa kacau?kalo jiwa tenang taley ke?haha..

kena 3 je?ingat sumer skali kena..haha..

kalo malas study memang tade ubat r..jumpa pakar pun taley wat pape..haha..

insyaAllah berjaya kalo ikut step tu..gud luck!!~

jiwa kacau said...

salam 'alaik..
kenape? suka hati r, nama aku..haha
kene sejibik!

yup..ssh sgt nk ubah..sejak azali lg malas, ubatnya diri sendiri je kena cari.xkan nk seret org g dpn buku suh stdy..mmg x jadik la jwbnya..haha

Related Posts with Thumbnails