29/05/2011

perihal blog #follower

Assalamualaikum. apa khabar? harap kau sihat disamping amal ibadah kau terjaga. kalau badan sihat tapi amalan entah ke mana, apa guna nikmat sihat yang kau ada kan? jawab sendiri..


Hahaha. apa motif aku buat intro macam nak telan orang. tenang ye, aku bukan macam tu. saje try tulis entry dengan mood marah dan macam tu lah jadinye. jadi kesimpulan, menulis bila marah akan mempengaruhi penulisan kau. kan kan? xD


Okay kali ni aku nak cakap pasal blog. mungkin entry ni berbaur sinis tapi macam biasalah. sindir sipi-sipi harus ada. baru syok bila baca. ye dak? hoho.


Follower. widget yang sering digila-gilakan oleh sebahagian orang yang bergelar blogger. perhatikan betul2, aku tulis sebahagian bukan semua. jadi sesiapa yang tak pandang benda tu jangan nak terasa. kau termasuk dalam sebahagian yang lain ok! bila kau masuk satu blog, benda pertama kau tengok ialah follower. jangan tipu sebab aku sendiri pun terikut-ikut dengan ukuran tu. ukuran bila follower blog tu ramai, maka blog tu famous. padahal..? (jawab sendiri)


Tak dinafikan bahawa bilangan follower menggambarkan tahap sesuatu blog. banyak blog yang ramai follower dan mutu entrynya sangat memberangsangkan. maksud aku entry yang ada motif, nasihat, dan cadangan. kalau blog ni memenuhi ciri-ciri tersebut, aku langsung tak hairan dengan jumlah followernya. sesuai!


Tapi bila aku masuk satu blog yang jumlah follower ramai tapi bila aku teliti entrynya, aku langsung tidak dapat sesuatu dari blog tu. kosong. tiada input mahupun output yang aku peroleh melainkan tulisan yang berbagai jenis font. reaksi aku? tipulah kalau aku cakap aku tak kecewa. sebab bila kau masuk, kau harapkan sesuatu yang boleh kau ambil. walaupun satu! betul tak?


Entry ni aku tak nak salahkan sesiapa sebab blog tu blog kau. kau yang buat, kau yang taip, kau yang punya. tapi jangan kau salahkan orang lain bila nanti hanya kau sendiri yang baca. bagi aku, tak salah kalau kau tulis sesuatu yang boleh bagi manfaat pada orang lain. sebab bila macam tu, pahala orang tu pun kau turut dapat sama. tak rugi bukan?  


Sekian. terima kasih sudi baca entry ni. =)




Random.
#aku tengah usaha nak hasilkan entry bermutu(lah sangat).
#takde tuju kat sesape, sekadar muhasabah blog. harharhar xD
Thank you for reading this entry !

11 comments:

JIJI YU said...

sentap ke bro..hehhehee

meaw said...

wekekeke..entri kita banyak merapu :P

Puteri Iqa Izyan said...

aku mmg suka tgk follower org. sbb bg aku follower tu melambangkan kefemesan blog tu. haha. gila tak boleh pakai falsafah aku.


tp ade aku pnh jumpa satu blog yg mne aku rase xde pape pon. tp followers ribu riban~

Anisa Hang Tuah said...

gua rileks je tade semua tuh

hehes

kembatolo™ said...

jiji.
dop eh jie. aku kae cool. haha

kembatolo™ said...

meaw.
merapu tapi ramai orang bace takpe kot. haha

kembatolo™ said...

iqa.
aku rase tu aku kot. T.T

kembatolo™ said...

anisa.
takpe la sebab dah pemes. hahaha

Cik NurulZaty said...

betul2 tu kemba..hehe.pnaggil kemba la eh? tak tau nk pnggil izudin ke izwan..

em..kdg2 mmg bnyk blog yg ntah pape.tpo follower rmai gile
mybe dorang amalkan u follow i. i follow u..
x pon..yg jnis buat cntest ke apa ke..hehe

sy pon bpendapat sma cam kemba gak..

kembatolo™ said...

nurulzaty.
eh takpe je. panggil kemba lagi selamat. takde risiko tertukar. gahaha.

sebab tu gua tak minat join contest. kehkeh. =D

Ain Zulaikha said...

wuuuuuuuuuuuuuu i terasa u.. btw jumlah bilangan follower ramai femes? tak de lah femes mana.. orang pun tak selalu cakap2 T__T jadi cik epal or hanis zalikha kan best, tapi kena letak banyak gambar laaaaaaaaa :(

Related Posts with Thumbnails